dinsdag 30 juni 2009

Re-integratie: 1 op 5 trajecten alleen op papier

Twee jaar na publicatie van het rapport Re-integratie. Begeleiding van bijstand naar werk constateert de rekenkamer verbeteringen in het beleid en de uitvoering. De Dienst Werk en Inkomen (DWI) voert meer controle uit op de re-integratiebedrijven. Verder verbeterde DWI ook de regels voor het toekennen van uitstroompremies aan re-integratiebedrijven. Aan de andere kant concludeert de rekenkamer dat de aanbevelingen van twee jaar terug niet op alle onderdelen zijn uitgevoerd. Het is onduidelijk of het aantal bijstandsgerechtigden op traject is vergroot. Hoewel DWI meer investeert in onderzoek en evaluatie, is de rekenkamer van mening dat van een grote dienst als DWI een kwalitatief betere verantwoording mag worden verwacht over de kosten en de effectiviteit van het re-integratiebeleid. Gelet op het belang dat de Amsterdam hecht aan re-integratie als middel tot maatschappelijke participatie, is het positief dat inmiddels een systeem voor competentiemeting is ontwikkeld. Jammer is evenwel dat DWI nog geen inzicht kan bieden in het aantal cliënten waarvan de competenties is vastgesteld en de mate waarin zij, na het volgen van een traject, hun competentie hebben verbeterd. Dit schrijft de Rekenkamer Amsterdam in het Vervolgonderzoek Re-integratie dat zij vandaag publiceert.
Op 30 januari 2007 publiceerde de rekenkamer het rapport Re-integratie. Begeleiding van bijstand naar werk. Het rapport bevatte 5 aanbevelingen aan het college van B&W om de uitvoering van het re-integratiebeleid te verbeteren. De rekenkamer is 2 jaar later nagegaan wat er met deze aanbevelingen is gebeurd.
In 2007 concludeerde de rekenkamer dat van de bijstandsgerechtigden die in de periode januari 2004 tot juli 2006 een traject naar werk volgden - zoals sollicitatietraining, computerles, een taalcursus of stage - slechts 11% werk vond. Deze trajecten kostten de gemeente in totaal € 80 miljoen. Dit was circa € 17.000 per cliënt die werk vond. De rekenkamer concludeerde verder dat de gemeente nog onvoldoende kostenbewust handelde bij het begeleiden van cliënten naar werk. Volgens de rekenkamer moest zij cliënten beter in beeld houden na de start van een re-integratietraject. De rekenkamer deed 5 aanbevelingen voor verbetering, onder andere om meer cliënten op een passend traject te krijgen, inzicht in succesfactoren van re-integratietrajecten te verbeteren, uitstroompremies gerichter toe te kennen en de informatievoorziening te verbeteren. Het college nam in 2007 4 van de 5 aanbevelingen over.
Op grond van het vervolgonderzoek constateert de rekenkamer dat DWI meer overleg voert met en meer controle uitoefent op de re-integratiebedrijven. Hiermee is uitvoering gegeven aan de motie van raadslid Ünver om (on)aangekondigde bezoeken af te leggen aan re-integratiebedrijven. DWI heeft ook gericht beleid geformuleerd voor het toekennen van uitstroompremies aan re-integratiebedrijven, zodat zij deze premies alleen ontvangen bij ‘plaatsing op een reguliere baan’ en niet bij gesubsidieerde arbeid.
Volgens de gemeente nam het aantal bijstandsgerechtigden dat aan een traject deelneemt ( de ‘participatiegraad’) toe van minder dan 60% eind 2006 tot 81% eind 2008. De rekenkamer kan
echter niet goed vaststellen hoe groot deze toename werkelijk is, doordat DWI uitgaat van opgestelde trajectplannen, maar dit houdt niet altijd in dat bijstandsgerechtigden ook feitelijk deelnemen aan een traject. Eigen onderzoek van DWI wijst uit dat bijna 20% van de bijstandsgerechtigden met een trajectplan niet deelnam aan een traject.
Over de effectiviteit van re-integratie in termen van uitstroom naar werk is weinig bekend. Op verzoek van de rekenkamer heeft DWI geprobeerd actuele gegevens over re-integratieresultaten samen te stellen, maar de gegevens zijn onvoldoende betrouwbaar om hieruit conclusies te trekken. Wel bekend is dat van de mensen die een re-integratietraject volgden 33% na 2 jaar werk had. Van de mensen zonder re-integratietraject vond 27% werk na 2 jaar (SEO, 2008).
Daarnaast hecht de Amsterdamse politiek aan effectieve re-integratie als middel ter verbetering van maatschappelijke participatie. In dit verband meet DWI sinds 1 januari 2009 de competenties van nieuwe bijstandsgerechtigden met een re-integratietraject om de effecten ervan te kunnen vaststellen. De rekenkamer is positief over deze ontwikkeling. Maar 2 jaar na de politieke keuze voor competentiemeting is de raad nog niet geïnformeerd over het aantal cliënten waarvan de competenties zijn gemeten en de resultaten van die meting.
Bron: Rekenkamer Amsterdam / via Bijstandsbond

zondag 28 juni 2009

Omstreden private equity blijft in Amsterdam

Private equity investeerder KKR wil fuseren om zo aan een Amsterdamse beursnotering te komen, meldt de New York Times. Vorig jaar deed FNV Bondgenoten mee aan een internationale actie tegen KKR, wat door voorzitter Henk van der Kolk als volgt werd gemotiveerd: “Firma’s als KKR hebben maar één doel: het verrijken van de eigenaren. Ze kopen bedrijven op, strippen ze kaal, doen onrendabele onderdelen van de hand en verkopen het restant door aan de hoogste bieder.”
KKR wil met een beursnotering meer geld binnenhalen. De groep had een notering in New York op het oog, maar die plannen moest ze afblazen als gevolg van de kredietcrisis. KKR had al een 12% aandeel in KKR Private Equity Investors dat ook aan de Amsterdamse beurs genoteerd is.
Foto: FNV Bondgenoten

vrijdag 26 juni 2009

Actie voor CAO mode- en sportzaken

FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond grijpen de fusiebijeenkomst van Mitex en CBW aan om de jarenlange strijd en impasse rond de Mitex-cao aan de orde te stellen. Na onophoudelijk gedraai en gedraal van de werkgevers in de mode- en sportdetailhandel heeft de werkgeversorganisatie Mitex onlangs afgezien van een eindbod voor een cao. De onduidelijkheid en onzekerheid voor de honderdduizend werknemers blijft daarmee onaanvaardbaar lang voortduren.
De besluiteloosheid en onredelijkheid van Mitex staat in schril contract met de opstelling van fusiepartner CBW, waar een keurige cao geldt. Op niet mis te verstane en ludieke wijze zal Mitex worden opgeroepen het voorbeeld van CBW te volgen. Zo kunnen de werknemers ook profiteren van de samenwerking die vandaag gestalte krijgt.
Mitex lijkt echter geen enkele beweging meer te willen maken en daarmee is elke loonsverhoging in het kader van een cao uit het zicht. De vakbonden verwijten Mitex daarmee de afspraken vanuit het sociaal akkoord niet na te komen. Met betrekking tot loonmatiging geldt de afspraak dat prijscompensatie het uitgangspunt is.
De cao-onderhandelingen met Mitex kennen een roerig verleden. Dieptepunt was het afsluiten van een cao alleen met de Unie, een akkoord met veel verslechteringen voor de werknemers. Later kwam Mitex daarop terug en opende de onderhandelingen weer met alle bonden. Talloze gesprekken werden gevoerd die uiteindelijk op niets uitliepen. De belangrijkste oorzaak volgens de bonden is een verdeelde achterban aan werkgeverszijde.
Bron: FNV Bondgenoten. Tijdstip actie: maandagmiddag 29 juni 2009. Locatie: Muziektheater Aan ’t IJ te Amsterdam, aanvang 14.00 uur.

woensdag 24 juni 2009

Actie voor AOW op Dappermarkt

De bezuiniging op de AOW die minister Donner voorstelt om reparatie van de economische crisis te betalen, is onnodig en oneerlijk. Er zijn vele alternatieven mogelijk die de lasten wel eerlijk verdelen. Met die boodschap gaat FNV Bondgenoten vrijdagochtendochtend 26 juni de bezoekers van de Dappermarkt informeren over de mogelijke alternatieven. De bond heeft vrijdag een eigen kraam op de Dappermarkt en deelt een speciale actiekrant uit waarin de mythes rond de bezuiniging op de AOW worden doorgeprikt.
In het sociaal akkoord heeft de FNV afgedwongen dat ze alternatieven mag aandragen voor de bezuiniging op de AOW-leeftijd die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorstelt. Die bezuinigingsmaatregel treft ongemeen hard de lagere en middeninkomens. Volgens de FNV zijn er andere bezuinigingen mogelijk, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Tijdens het FNV-congres drie weken geleden presenteerde de FNV het boekje ‘Samen werken voor de AOW’ waar de alternatieven in staan.
De actie op de Dappermarkt is onderdeel van een landelijke informatiecampagne waar FNV Bondgenoten mee bezig is. Momenteel gaat de bond met de kranten de bedrijven in om de mensen op de werkvloer te informeren over de onzin van de bezuiniging op de AOW en de alternatieven daarvoor.

Wat? FNV Bondgenoten informeert mensen over alternatieven voor bezuiniging AOW
Waar? Dappermarkt, Dapperstraat, Amsterdam.
Wie? FNV Bondgenoten.
Wanneer? Vrijdag 26 juni, 08:30 uur – 16:30 uur.

zondag 21 juni 2009

Economie en werk belangrijkste verkiezingsthema

Economie en werkgelegenheid worden het belangrijkste verkiezingsthema bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, gevolgd door (kritiek op) de multiculturele samenleving en armoede. Dat is de uitkomst van een enquête onder 146 (deel-) raadsleden in Amsterdam.
De respondenten verwachten dat de PvdA flink gaat verliezen, maar met 12 zetels (nu 20) wel de grootste partij blijft. D66 kan groeien naar 6 zetels (nu 2) en de PVV kan 3 zetels halen, zo is de verwachting. De respondenten vinden dat het in de eerste plaats de taak is van politieke partijen en politici om te zorgen dat mensen gaan stemmen.
Enquête. Gemeenteraadsverkiezingen

vrijdag 12 juni 2009

Chinese ‘fabrieksmeisjes’

Doorbraak organiseert in samenwerking met Flexmens, boekhandel De Feeks en het International Institute for Education and Research (IIRE) twee bijeenkomsten over de migratie, het leven, het werk en het verzet van Chinese ‘fabrieksmeisjes’ (dagongmei).
De bijeenkomsten worden verzorgd door Ralf Ruckus, vakbondsactivist en vertaler van het Duitstalige boek “dagongmei. Arbeiterinnen aus Chinas Weltmarktfabriken erzählen ”. Hij zal in het Engels spreken en zijn verhaal illustreren met dia’s en video’s. (Voor vertaling kan gezorgd worden.)
Achtergrond. China is in nog geen 30 jaar tijd omgebouwd van arm maoïstisch land tot de lopende band van de kapitalistische wereld. Veel van de spullen die wij dagelijks gebruiken worden onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt door de Chinese arbeidsters. Tweederde van de 150 tot 200 miljoen interne arbeidsmigranten die China kent zijn vrouwen. Om geld te verdienen en te ontsnappen aan de traditionele vrouwenrollen trekken ze illegaal van het platteland naar de steden. Daar belanden ze in de wereldfabrieken en worden ze zwaar uitgebuit. Ze maken zeer lange arbeidsdagen, doen gevaarlijk werk, worden voortdurend gecontroleerd en moeten vaak intern slapen. Bedrijfsongevallen eisen onder Chinese arbeiders jaarlijks maar liefst 100 duizend doden. Er vinden elk jaar dan ook honderdduizenden arbeidsconflicten en opstanden plaats. Nu door de crisis tientallen miljoenen arbeiders en arbeidsters ontslagen worden, nemen die aantallen nog toe. De dagongmei hebben geleerd van hun jarenlange strijd, organiseren zich steeds beter en ontwikkelen meer en meer zelfvertrouwen. Hun reactie op de crisis, hun verzet zal van zeer grote invloed zijn op het wereldwijde economische systeem. Hoe geven ze dat verzet vorm en wat kunnen wij daar van leren?

Vrijdagavond 26 juni 2009 in Amsterdam
Aanvang 19:30 uur, locatie: IIRE, Lombokstraat 40
(Organisatie: Flexmens , IIRE en Doorbraak)

Zondagmiddag 28 juni 2009 in Nijmegen
Aanvang: 14:00 uur, locatie: IVC, Pater Brugmanstraat 4
(Organisatie: Doorbraak en De Feeks)

Meer informatie over de bijeenkomsten?
www.doorbraak.eu
doorbraak@doorbraak.eu

Parkeerbeheerders Amsterdam dupe van uitspraak rechter

Met ongeloof heeft ABVAKABO FNV gisteren kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank stelt dat de gemeente Amsterdam eenzijdig arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan voor de medewerkers kan afsluiten. Inspraak en overleg met de vakbonden is daarvoor niet nodig.
De gemeente Amsterdam heeft in 2008 besloten om het parkeerbeheer te verzelfstandigen. Onder de naam Cition is een aparte bv opgericht waar de ruim honderd medewerkers van parkeerbeheer straks voor werken. Amsterdam wil die medewerkers dan laten vallen onder de cao Particuliere Beveiliging. Deze cao is aanzienlijk slechter dan de huidige gemeentelijke regelingen.
Om te voorkomen dat de medewerkers er zo’n twintig tot dertig procent in arbeidsvoorwaarden op achteruit gaan, traden de vakbonden in overleg met de gemeente Amsterdam. Amsterdam brak deze overleggen na enkele malen eenzijdig af. “De gemeente Amsterdam heeft zich ongelofelijk arrogant opgesteld”, meent regiobestuurder Fred Bos van ABVAKABO FNV. “Een sociaal plan en arbeidsvoorwaarden mag de gemeente, volgens ons, niet eenzijdig afkondigen. Op basis van de eigen overlegverordening heeft de gemeente de plicht de bonden hierbij te betrekken. Maar wij hebben op een gegeven moment een brief gekregen waarin de wethouder personeelszaken ons meldde dat we konden slikken of stikken.”
Hierop spanden ABVAKABO FNV, de ABGP, MHA en CNV Publieke Zaak eind mei een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam. De uitspraak die vandaag volgde, is ontluisterend. Bos: “Amsterdam hoeft, volgens de rechter, niet samen te werken met de bonden en heeft het recht om eenzijdig afspraken te maken die grote gevolgen hebben op de medewerkers. Andere werkgevers in ons land hebben dat recht niet en in elk geval het fatsoen om de bonden te betrekken, maar Amsterdam vormt blijkbaar een uitzondering.”
De bonden beraden zich nu gezamenlijk op vervolgstappen. Bos: “We treden nu eerst in overleg met onze achterban en kijken daarna op welke wijze we ons kunnen wapenen tegen een gemeente die zo weinig respect heeft haar medewerkers.”