vrijdag 26 juni 2009

Actie voor CAO mode- en sportzaken

FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond grijpen de fusiebijeenkomst van Mitex en CBW aan om de jarenlange strijd en impasse rond de Mitex-cao aan de orde te stellen. Na onophoudelijk gedraai en gedraal van de werkgevers in de mode- en sportdetailhandel heeft de werkgeversorganisatie Mitex onlangs afgezien van een eindbod voor een cao. De onduidelijkheid en onzekerheid voor de honderdduizend werknemers blijft daarmee onaanvaardbaar lang voortduren.
De besluiteloosheid en onredelijkheid van Mitex staat in schril contract met de opstelling van fusiepartner CBW, waar een keurige cao geldt. Op niet mis te verstane en ludieke wijze zal Mitex worden opgeroepen het voorbeeld van CBW te volgen. Zo kunnen de werknemers ook profiteren van de samenwerking die vandaag gestalte krijgt.
Mitex lijkt echter geen enkele beweging meer te willen maken en daarmee is elke loonsverhoging in het kader van een cao uit het zicht. De vakbonden verwijten Mitex daarmee de afspraken vanuit het sociaal akkoord niet na te komen. Met betrekking tot loonmatiging geldt de afspraak dat prijscompensatie het uitgangspunt is.
De cao-onderhandelingen met Mitex kennen een roerig verleden. Dieptepunt was het afsluiten van een cao alleen met de Unie, een akkoord met veel verslechteringen voor de werknemers. Later kwam Mitex daarop terug en opende de onderhandelingen weer met alle bonden. Talloze gesprekken werden gevoerd die uiteindelijk op niets uitliepen. De belangrijkste oorzaak volgens de bonden is een verdeelde achterban aan werkgeverszijde.
Bron: FNV Bondgenoten. Tijdstip actie: maandagmiddag 29 juni 2009. Locatie: Muziektheater Aan ’t IJ te Amsterdam, aanvang 14.00 uur.

Geen opmerkingen: