vrijdag 12 juni 2009

Parkeerbeheerders Amsterdam dupe van uitspraak rechter

Met ongeloof heeft ABVAKABO FNV gisteren kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank stelt dat de gemeente Amsterdam eenzijdig arbeidsvoorwaarden en een sociaal plan voor de medewerkers kan afsluiten. Inspraak en overleg met de vakbonden is daarvoor niet nodig.
De gemeente Amsterdam heeft in 2008 besloten om het parkeerbeheer te verzelfstandigen. Onder de naam Cition is een aparte bv opgericht waar de ruim honderd medewerkers van parkeerbeheer straks voor werken. Amsterdam wil die medewerkers dan laten vallen onder de cao Particuliere Beveiliging. Deze cao is aanzienlijk slechter dan de huidige gemeentelijke regelingen.
Om te voorkomen dat de medewerkers er zo’n twintig tot dertig procent in arbeidsvoorwaarden op achteruit gaan, traden de vakbonden in overleg met de gemeente Amsterdam. Amsterdam brak deze overleggen na enkele malen eenzijdig af. “De gemeente Amsterdam heeft zich ongelofelijk arrogant opgesteld”, meent regiobestuurder Fred Bos van ABVAKABO FNV. “Een sociaal plan en arbeidsvoorwaarden mag de gemeente, volgens ons, niet eenzijdig afkondigen. Op basis van de eigen overlegverordening heeft de gemeente de plicht de bonden hierbij te betrekken. Maar wij hebben op een gegeven moment een brief gekregen waarin de wethouder personeelszaken ons meldde dat we konden slikken of stikken.”
Hierop spanden ABVAKABO FNV, de ABGP, MHA en CNV Publieke Zaak eind mei een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam. De uitspraak die vandaag volgde, is ontluisterend. Bos: “Amsterdam hoeft, volgens de rechter, niet samen te werken met de bonden en heeft het recht om eenzijdig afspraken te maken die grote gevolgen hebben op de medewerkers. Andere werkgevers in ons land hebben dat recht niet en in elk geval het fatsoen om de bonden te betrekken, maar Amsterdam vormt blijkbaar een uitzondering.”
De bonden beraden zich nu gezamenlijk op vervolgstappen. Bos: “We treden nu eerst in overleg met onze achterban en kijken daarna op welke wijze we ons kunnen wapenen tegen een gemeente die zo weinig respect heeft haar medewerkers.”

Geen opmerkingen: