dinsdag 27 april 2010

Amsterdammers steunen de stadsreinigers

Maatschappelijke en politieke organisaties uit Amsterdam en omgeving spreken hun steun uit voor de stadsreinigers die het werk neerleggen. “Niemand is blij als het vuil op straat blijft liggen, de reinigers zelf al helemaal niet. Maar ze hebben geen keus door de harde opstelling van de werkgevers,” aldus Rob Marijnissen van het Comité Steun de Schoonmakers.
Reinigers, hulpdiensten en andere werknemers dreigen de dupe te worden van gemeentelijke bezuinigingen. Het Comité vindt dat de gevolgen van de crisis niet mogen worden afgewenteld op de mensen die zich dagelijks inzetten voor de leefbaarheid van de stad, zeker niet nu het college van b en w zelf wel een loonsverhoging heeft ontvangen over 2009.
In de onderhandelingen voor de ambtenaren-cao eisen de vakbonden koopkrachtbehoud en werkzekerheid, terwijl de werkgevers vasthouden aan de nullijn en weigeren om werkgaranties te geven. Als gevolg van de impasse die hierdoor is ontstaan, hebben de ambtenaren al bijna een jaar geen cao. Inmiddels worden in de marktsector cao’s afgesloten met koopkrachtbehoud of zelfs daarboven, maar voor werknemers in de publieke sector komt er vooralsnog niets bij.
Het Comité Steun de Schoonmakers is oorspronkelijk opgericht om vorm te geven aan de solidariteit met de schoonmakers in hun strijd voor respect en een fatsoenlijke beloning. Bij het comité is een breed scala aan migrantenorganisaties, politieke partijen, vakbonden en actiegroepen aangesloten.
http://steundeschoonmakers.wordpress.com/

Geen opmerkingen: