donderdag 29 april 2010

Tomatenplukkers versus Ahold

Maandag 10 mei, van 19.30 uur tot 22.00 uur
in regiokantoor FNV Bondgenoten, Amsterdam Sloterdijk

Uitwisseling met Coalition of Immokalee Workers
(Tomatenplukkers uit Florida nemen het op tegen Ahold)

Uitnodiging

Van 10 tot 12 mei a.s. is een delegatie van de Coalition of Immokalee Workers (CIW), een organisatie van tomatenplukkers uit Florida, in Nederland om een gesprek te hebben met de top van Ahold en om contacten te versterken met organisaties die aan de slag willen met ketenverantwoordelijkheid, fatsoenlijke lonen en het activeren van de onderkant van de keten

Op de aandeelhoudersvergadering van AHOLD (13 april j.l) zijn namens de CIW vragen gesteld over hoe het concern omgaat met gevallen van ernstige uitbuiting en slavernij bij bedrijven die tomaten leveren aan twee dochters van Ahold in de VS, Stop & Shop en Giant.
De (CIW) sloot al eerder overeenkomsten af met grote fastfoodketens en enkele supermarktketens om de omstandigheden van landarbeiders in de aanvoerketen te verbeteren en stelt ook AHOLD voor zo'n overeenkomst aan te gaan.
De Coalition of Immokalee Workers wist het laatste decennium opmerkelijke resultaten te bereiken. Nadat er dertig jaar vergeefs geprobeerd was om bij de telers loonsverhoging af te dwingen, hebben ze de grootste inkopers van de tomaten aangesproken op verbeteringen, met als eerste Taco Bell.
De eis was dat de fastfoodketen 'one penny per pound' meer uit moest betalen aan de telers onder de conditie dat die doorbetaald zou worden aan de landarbeiders. Na vier jaar campagne, waar enorme maatschappelijke steun in werd opgebouw sloot Taco Bell een akkoord met de CIW. De penny per pound bracht een onmiddelijke loonsverhoging van 70% (!).
Inmiddels hebben ook McDonald's, Burger King, Whole Foods Market, Aramark, Compass Group and Subway een overeenkomst met de CIW gesloten.

Naast de 'penny per pound' werd daarin een afdwingbare, op mensenrechten gebaseerde gedragscode vastgelegd om de omstandigheden op de velden te verbeteren en werd de landarbeiders een stem gegarandeerd in toezicht op en samenwerking rond het opzetten van een derde partij voor industriebrede monitoring.
Zie ook: Supermacht. En de Partij van de Dieren heeft n.a.v. een stukje in het Agrarisch Dagblad al vragen gesteld)

Op 10 mei vertelt de delegatie van de CIW over hun ervaringen en plannen (en natuurlijk de laatste stand van zaken met Ahold).
Daarna is er uitwisseling met de aanwezigen over mogelijkheden om de campagne van de CIW te ondersteunen en om ook omgekeerd te zien hoe een campagne als deze het werk hier kan ondersteunen.
We verwachten een gevarieerd gezelschap, zowel vanuit de vakbeweging als met betrokken anderen, dus het zal zeker een interessante avond worden.

Adres bijeenkomst: Regiokantoor FNV Bondgenoten, Radarweg 60, 1043 NT Amsterdam
(Met openbaar vervoer goed breikbaar via Station Sloterdijk)

Bron: OKIA. Foto: Cometstarmoon

Geen opmerkingen: