woensdag 21 april 2010

Staking reiniging eigen schuld gemeente

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher wil via de rechter een staking van de reinigingsdienst verbieden omdat de openbare orde en de veiligheid in gevaar zouden zijn. Nogal voorbarig, zo vindt vakbond Abvakabo FNV. De bond was bereid om afspraken te maken over de veiligheid. Bovendien was de staking helemaal niet nodig geweest, als de gemeente haar verantwoordelijkheid had genomen in het cao-conflict.

De vakbond heeft aangekondigd dat de reinigingsdienst in Amsterdam een week het werk neerlegt vanaf 30 april. Dat betekent dat er wordt gestaakt tijdens Koninginnedag, 4 en 5 mei, de eventuele huldiging van Ajax en vinden de voorbereidingen plaats voor de start van de Giro d’Italia. De gemeente zegt dat hulpdiensten belemmerd kunnen worden als het vuil zich opstapelt.

Ruud Kuin (Abvakabo FNV): “Het zijn juist de vakbonden en hun leden geweest die de afgelopen weken hebben geprobeerd om afspraken met Amsterdam te maken over het waarborgen van de veiligheid, de openbare orde en de volksgezondheid. We waren bereid om daar heel ver in te gaan, maar de gemeente Amsterdam heeft het overleg afgebroken.”

De gemeente heeft laten weten alleen door te willen praten als de bonden hun acties zouden uitstellen tot na 10 mei. Toen de bonden daar niet toe bereid waren, besloot Asscher naar de rechter te stappen. Abvakabo FNV vindt het merkwaardig dat de gemeente deze stap zet nog voordat de details van de staking bekend zijn.

Keihard

De gemeente stelt dat ze het slachtoffer wordt van een cao-conflict waar ze slechts zijdelings bij betrokken is. Abvakabo FNV stelt echter dat Amsterdam wel degelijk de staking had kunnen voorkomen door lokaal afspraken te maken over koopkracht en werkzekerheid. Ook had de gemeente zich kunnen uitspreken over het standpunt van de bonden; dan zou de actievorm zijn aangepast.

Kuin: “Amsterdam stelt zich keihard op in dit conflict en onze leden bij de reiniging zijn daar zeer boos over. Dat is de reden dat we ook een forse actie hebben aangekondigd en we realiseren ons dat het voor het publiek niet prettig is, maar de werkgevers dwingen ons hiertoe.”

Het kort geding vindt donderdag 22 mei om 14.00 uur plaats in de rechtbank van Amsterdam, Parnassusweg 220. Dit artikel verscheen eerder op Nieuws uit Amsterdam. Foto Marco Raaphorst

Geen opmerkingen: