zaterdag 12 december 2009

Politici ‘barricades op’ voor schoonmakers

Schoonmakers gaan actievoeren voor fatsoenlijk loon en opleidingsmogelijkheden en tegen werkdruk en intimidatie. Ze krijgen steun van diverse Amsterdamse politici, waaronder stadsdeelvoorzitters Fatima Elatik en Ahmed Marcouch (PvdA) en Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Patricia Linhard (PvdA). “We steunen jullie niet alleen vandaag, maar ook bij acties in de toekomst. Zonodig gaan we de barricades op,” aldus Elatik.
Vakbond FNV Bondgenoten organiseerde vanmiddag in de raadszaal van de Stopera het eerste Schoonmakersparlement, waar een voorzitter werd gekozen en de inzet voor de onderhandelingen werd bepaald. De CAO-onderhandelingen liepen eerder deze week vast nadat werkgevers de lonen wilden bevriezen vanwege de crisis.
Schoonmaker Judy Lock voerde aan dat de verhoudingen in de schoonmaaksector vooral worden bepaald door de opdrachtgevers. Bedrijven als ING, ABN Amro en Reed Elsevier geven hoog op van hun beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ze zeggen allemaal heel sociaal en duurzaam te zijn.”
Tegelijk proberen ze de schoonmaak zo goedkoop mogelijk in te kopen. De schoonmaakbedrijven wentelen de bezuinigingen weer af op de schoonmakers, die met een steeds hogere werkdruk worden geconfronteerd, ten koste van de kwaliteit. “Ons vak wordt kapotgemaakt,” aldus Lock.
De vakbond heeft tientallen opdrachtgevers gevraagd om de schoonmakers te steunen. Tot nog toe heeft alleen de Vrije Universiteit gereageerd. “Ze hebben hun mond vol van respect, maar als er iets respectloos is, dan is het om niet eens te reageren,” aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer.
Verschillende politici bleken zelf als schoonmaker te hebben gewerkt, net als hun ouders. Ook columnist Hassnae Bouazza, die het parlement voorzat, heeft tijdens haar studietijd schoongemaakt in het Hilton Hotel, al hield ze dat maar tien dagen vol.
De schoonmakers kregen niet alleen steun van politici, maar ook van migrantenorganisaties als DIDF en HTIB, van de georganiseerde domestic workers en van schoonmakers bij het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, die aangesloten zijn bij zorgvakbond ABVAKABO FNV.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Nieuws uit Amsterdam. Zie ook het Witboek over de schoonmaaksector dat FNV Bondgenoten vanmiddag presenteerde. Meer foto’s hier

Geen opmerkingen: