maandag 10 november 2008

Aanpak armoede vereist samenwerking

Een effectieve aanpak van de armoede vereist dat belangenorganisaties de handen ineenslaan. Dat was de conclusie van het eerste congres van de Alliantie voor een Rechtvaardig Amsterdam (ARA), afgelopen vrijdag in de Mansveltschool.
Als deelnemer aan de ARA organiseerde FNV Lokaal Amsterdam één van de drie workshops. Onder het motto ‘werkende armen’ werd er door een grote groep deelnemers levendig en betrokken gediscussieerd met Ans Pelzer, beleidsmedewerker van de FNV. Namens FNV Lokaal Amsterdam werd de workshop voorgezeten door Ad van Velsen en werd het verslag verzorgd door Aad Brinkman.
De overige twee workshops gingen over ‘oorzaken van armoede’ en over de oprichting van de Amsterdamse Spreekuren Alliantie, een initiatief om vanuit praktische individuele hulpverlening te komen tot collectieve belangenbehartiging voor mensen met een laag inkomen.
Eerder op de dag was er een introductie op het thema armoede door Mirjam Pool, schrijfster van het boek ‘Alle dagen schuld’, gevolgd door een paneldiscussie waaraan werd deelgenomen door Raf Jansen (secretaris van de Sociale Alliantie), Mirjam Pool, Abdellah Tallah (namens ARA), en Paul Scheerder (Leefkringhuis Amsterdam Noord), onder leiding van dagvoorzitter Hans Krikke. Veel vragen van deelnemers werden beantwoord door de leden van het panel.
Na de workshops werd de conferentie voortgezet met een plenaire discussie en terugrapportage van de workshops. De voornaamste conclusie was dat, willen we daadwerkelijk iets kunnen doen aan de bestrijding van armoede, we alleen iets bereiken wanneer we dit gezamenlijk doen! Een grote organisatie met maatschappelijke draagkracht is eerder een factor waarmee de politiek rekening houdt dan een aantal kleinere individueel opererende belangengroepen. Besloten werd dat er geen versnippering van kennis mag plaatsvinden en dat onderling overleg zeer noodzakelijk is. De ARA, een alliantie die open staat voor alle organisaties die haar doelstellingen onderschrijven, kan hierbij een belangrijke rol vervullen.
Verslag / foto: Roel Jansen. Website ARA

Geen opmerkingen: