
Frans de Haan, onderhandelaar bij FNV KIEM: “De poppodia en -festivals kennen nu onderling nog heel verschillende arbeidsvoorwaarden. Bij een zichzelf serieus nemende sector hoort een cao”.
Bron: Volkskrant, FNV KIEM. Foto ivan
AOb-onderhandelaar Martin Knoop: “Wij willen de werkdruk structureel aanpakken en een centrale afspraak maken over verlaging van de lessentaak in de cao. Dat dit kan bewijst een eigen voorstel van de VO-raad van 11 juli jongsleden”.
De laatste voorstellen van de VO raad vallen zelfs veel slechter uit dan eerdere inzetten van henzelf. De weigering constructief te overleggen betekent dat de AOb met volle kracht de voorbereidingen tot een landelijke staking voortzet en de leden oproept de staking te steunen. Het stakend onderwijspersoneel komt woensdagmiddag aanstaande tijdens een actiebijeenkomst in de Veemarkthallen in Utrecht bijeen.
Het personeel in het voortgezet onderwijs wacht al twee jaar op een goede cao. De bonden wilden een goede centrale afspraak maken over loon, ondersteuning en werkdruk. Docenten in Nederland geven gemiddeld 16% meer les dan hun collega’s in vergelijkbare landen. Dat valt alleen aan te pakken met een centrale afspraak over de lessentaak in de cao. Aanvullend maken scholen in de medezeggenschapsraad een afspraak over het taakbeleid en is er ruimte voor maatwerk in de vorm van individuele afspraken. De werkdruk in het voortgezet onderwijs is hoog opgelopen en kan aantoonbaar niet overgelaten worden aan de willekeur van schoolbesturen.