zaterdag 8 mei 2010

Protest bij VIP-diner Giro d’Italia

“De gemeente heeft wel geld om een vorkje te prikken bij de start van de Giro d’Italia, maar geen geld om de reinigers die dit evenement mogelijk maken een fatsoenlijk salaris te betalen.” Vrijdagavond voerde het Comité Steun de Stadsreinigers actie bij de Beurs van Berlage, waar een exclusief diner plaatsvond ter gelegenheid van de start van de Giro d’Italia.
De VIP-gasten werden ontvangen met een loeiende sirene en met pamfletten waarin ze in het Italiaans en het Nederlands werden opgeroepen om zelf maar een keer hun rommel op te ruimen. Bij het steuncomité zijn tientallen politieke partijen en maatschappelijke organisaties aangesloten.
De stadsreinigers staken sinds afgelopen donderdag omdat gemeenten al een jaar lang weigeren om ze koopkrachtbehoud en werkzekerheid te bieden. Ondertussen hebben de gemeentebesturen zichzelf wel een loonsverhoging toegekend.
De stakende stadsreinigers hebben toegezegd om het parcours van de Giro d’Italia wel schoon te maken, zodat de wielrenners geen hinder ondervinden van de staking.
De acties van de reinigers lijken effect te hebben. Vakbond Abvakabo FNV maakte bekend dat er vrijdagmiddag constructieve gesprekken zijn gevoerd met werkgeversorganisatie VNG, al hebben die nog niet tot resultaat geleid. Volgende week worden de gesprekken voortgezet. Ondertussen gaan de acties door.
Meer foto’s hier en hier. Dit artikel verscheen eerder hier

Update 8 mei - Amsterdamse minima zijn enthousiast over de staking van de stadsreinigers: veel bruikbare spullen op straat te vinden, meldt Piet van der Lende van de Bijstandsbond.


Geen opmerkingen: