dinsdag 23 februari 2010

Marokkanen: Iedere stem telt

Het vertrouwen in de politiek onder Marokkaanse Amsterdammers, jong en oud, heeft een grote deuk opgelopen. De overmatige negatieve (media-) aandacht voor Nederlandse Marokkanen duwt de gemeenschap steeds in de verdediging. Gevolg is dat de kloof tussen de bevolkingsgroepen groter wordt.
De laatste jaren blinkt “de politiek” uit in polariserende uitspraken over “Marokkanen”, Islam en moslims. Bepaalde politieke partijen lijken thuisbasissen te zijn van Islamofoben en demagogen. De polarisatie leidt tot sociale onrust. Maar ook tot marginalisatie van bepaalde bevolkingsgroepen.
Uit angst voor electoraal verlies bieden politieke partijen geen noemenswaardige weerstand tegen de polariserende aantijgingen. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting wordt de vrijheid van het bestaan als burger met een bepaalde culturele en religieuze achtergrond onderdrukt.
De opvatting dat het slechts tijd kost voordat migranten volwaardig deelnemen aan de samenleving, is achterhaald. Het populisme ten koste van onder andere Nederlandse Marokkanen en moslims zorgt voor grote politieke en maatschappelijke spanningen. Het lijkt wel alsof het populisme het wint van gezonde politieke nuchterheid.
Een grote groep Amsterdamse Marokkanen geeft zich niet gewonnen. Zij blijven vertrouwen dat democratische politieke programma’s de basis zijn voor een samenleving waar ruimte is voor diversiteit in cultuur en geloof. Zij blijven vasthouden aan de democratische rechtstaat, verankerd in de grondwet. Deze Amsterdamse Marokkanen blijven geloven in de idealen van vrijheid, solidariteit, betrokkenheid en verheffing. Daarom zien zij het als hun plicht om het vertrouwen in “de politiek” terug te winnen. Onder andere door hun achterbannen te mobiliseren om met de verkiezingen op 3 maart te gaan stemmen.
Onder het motto “ IEDERE STEM TELT” worden diverse activiteiten gereorganiseerd in de stad voor het motiveren van de stemgerechtigde Amsterdamse Marokkanen: man en vrouw, jong en oud om te gaan stemmen.
Dat gaan we doen door middel van:

  • Het verspreiden van flyers met een oproep voor Marokkaanse Amsterdammers waarin de noodzaak van de politieke participatie benadrukt wordt.
  • Organisatie van een debat op 25 februari over dit thema met diverse politieke partijen.
  • Organisatie van debatten in de stadsdelen
  • Informatiepunten in het leven roepen, waar de stemgerechtigden met hun vragen terecht kunnen.

Deze mobilisatie campagne is stadsbreed georganiseerd door diverse maatschappelijke organisaties, zelforganisaties van Amsterdamse Marokkanen en betrokken burgers.

Geen opmerkingen: