Op 3 maart 2010 vinden er in de meeste gemeenten gemeenteraadsverkiezingen plaats. FNV Lokaal Amsterdam stuurt daarom raadsleden het verkiezingsmanifest ‘Denk aan de toekomst’ toe.
Het verkiezingsmanifest is aan de ene kant een handreiking aan politieke partijen ten behoeve van hun lokale verkiezingsprogramma’s, en aan de andere kant is het ook een weergave van de standpunten die de FNV en de vertegenwoordigers daarvan hanteren in landelijke, regionale en lokale discussies.
In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen heeft FNV Lokaal Amsterdam drie activiteiten georganiseerd.
Ten eerste heeft FNV Lokaal Amsterdam eind maart een bliksemenquĂȘte in de Bijlmer georganiseerd. Aan bewoners werd gevraagd wat de gemeente moet doen op het gebied van werk en inkomen. Ook werd gevraagd wat de gemeente moet doen om de gevolgen van de crisis op te vangen. De belangrijkste prioriteiten voor Amsterdam zijn: goed onderwijs, scholing voor mensen die hun baan verliezen door de crisis en het bestrijden van discriminatie.
Ten tweede heeft FNV Lokaal Amsterdam in oktober een fototentoonstelling “Onzeker Bestaan” met een debat georganiseerd met de Turkse arbeidersvereniging (HTIB) over de problematiek aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Er wordt aan de onderkant van de arbeidsmarkt veel met flexcontracten gewerkt. FNV Lokaal Amsterdam is voorstander van duurzame contracten met een fatsoenlijk loon en fulltime werk.
Ten derde, elke twee jaar onderzoekt de FNV het sociaal beleid van gemeenten met behulp van de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg (LMWIZ). Uit de editie van 2008 komt een relatief positief beeld naar voren voor Amsterdam. De stad geeft relatief veel geld uit aan minimabeleid en doet ook goed haar best om te zorgen dat het geld terechtkomt bij de mensen voor wie het bestemd is. Amsterdam slaagt er beter in om ook ouderen en werkende armen te bereiken, onder meer door ze op te sporen via bestandskoppelingen.
De inspanningen om mensen duurzaam aan het werk te helpen zijn minder succesvol. Zevenendertig procent van de mensen die de bijstand verlaten moet binnen een jaar weer aankloppen bij de sociale dienst. Het landelijke gemiddelde is 22%. FNV Lokaal Amsterdam pleit ervoor dat de gemeente in haar contracten met re-integratiebedrijven opneemt dat ze pas volledig worden uitbetaald, nadat vastgesteld is dat een werkzoekende al minstens een jaar werk heeft.
FNV Lokaal Amsterdam vindt verder dat de gemeente onderzoek moet doen naar wat er gebeurt met mensen die zich af laten schrikken door de strengere aanpak in de bijstand. Uit onderzoek in andere steden blijkt dat veel afhakers werk vinden of weer naar school gaan, maar dat er ook een aantal in de criminaliteit terechtkomen of schulden opbouwen.
Tenslotte pleit FNV Lokaal Amsterdam voor effectieve activiteiten om de opkomst te verhogen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2010.
Het verkiezingsmanifest Denk aan de toekomst, de uitslag van de bliksemenquĂȘte, de notitie Hoe zorg je dat mensen gaan stemmen en waarom is dit belangrijk en andere achtergrondinformatie vindt u op de verkiezingspagina van de FNV:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten