maandag 26 oktober 2009

ABVAKABO FNV mikt op doorstart welzijnsorganisatie IJsterk

ABVAKABO FNV roept de Amsterdamse stadsdelen Centrum en Westerpark op geld beschikbaar te stellen voor een doorstart van IJsterk. De welzijnsorganisatie heeft vandaag surseance van betaling aangevraagd, omdat zij niet langer kan voldoen aan de financiële verplichtingen. De bond roept de stadsdelen op verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van het welzijnswerk en de werkgelegenheid.
De dreigende ondergang van de welzijnstak van IJsterk is voor het grootste deel het gevolg van een falend topmanagement. De Raad van Bestuur is er niet in geslaagd om tot een goede fusie te komen en heeft IJsterk opgezadeld met een wankele en te logge structuur. In bedrijfsmatig, maar ook in sociaal opzicht, was het amateuristisch georganiseerd. Daarom wil ABVAKABO FNV een onafhankelijk onderzoek naar de werkelijke oorzaken van de problemen bij IJsterk. Ben Hoogendam, vakbondsbestuurder ABVAKABO FNV: “Het welzijnswerk in Amsterdam staat zwaar onder druk en we zijn bang dat soortgelijke situaties zich de komende tijd vaker voor gaan doen.”
ABVAKABO FNV heeft met de OR van IJsterk de afgelopen maanden druk uitgeoefend op het huidige interimmangement en de nog zittende Raad van Toezicht om tot een duidelijke verbetering te komen. Bij een doorstart gaat de vakbond uit van een fors verlies van arbeidsplaatsen, met herplaatsing van werk naar werk elders, en het totaal herontwerpen van de organisatiestructuur. Het plan daarvoor ligt inmiddels klaar en het sociaal plan is akkoord. De bal ligt bij de stadsdelen.
De bond zal dinsdag in een ledenraadpleging met de werknemers van IJsterk bespreken wat de volgende stappen gaan zijn. Acties voor het behoud van werkgelegenheid en voor het behoud van goed welzijnswerk worden daarbij niet uitgesloten.

1 opmerking:

Unknown zei

Dit kon niet uitblijven, als je ziet hoe na de fusie de organieke structuur in elkaar stak. Bij de concept voorstellen die in zijn gebracht door externe adviseurs kon een ieder al zien aankomen dat dit niet levensvatbaar zou zijn. Van een relatief platte organisatie, werd een steile organisatie gecreëerd, die in een commerciële organisatie al bijna niet meer voorkomt, laat staan in een non profitorganisatie. Het creeren van tussen lagen, kan alleen maar ten kosten gaan van de doelstellingen, die kan je niet opvangen als subsidieontvanger. Naast je subsidiestroom zou je ook op een meer commerciële basis geld moeten kunnen genereren, daar is totaal niet over nagedacht bij het uit elkaar halen van de oude organisatie structuur. De directie's en OR's, samen met de stadsdelen Centrum en Westerpark hebben hierin gefaald, omdat elke fusie toch wordt gerealiseert om tot kostenbesparing te komen. Elke idioot kon zien aankomen dat hier de personeelskosten de pan uit zouden stijgen.