vrijdag 4 september 2009

Schoonmakers steunen klokkenluider Gökçe



Werknemers zijn de spil van mijn bedrijf, aldus oprichter Eric Wentink van schoonmaakbedrijf EW vorig jaar. Dit weerhield EW er echter niet van om schoonmaker Ramazan Gökçe te ontslaan nadat hij zijn verhaal had gedaan over omstandigheden in de schoonmaaksector. Vanmiddag gingen zijn collega’s naar de EW-vestiging op Schiphol om verhaal te halen.
Gökçe, een alleenstaande ouder van drie jonge kinderen die 55 uur per week werkte om rond te komen, deed zijn verhaal in Onzeker Bestaan, een boek van journalist Will Tinnemans en fotograaf Chris de Bode waarin werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt worden geportretteerd.
Vervolgens werd Gökçe op straat gezet door zijn werkgever EW Cleaning Services. Hij zou de arbeidstijdenwet hebben overtreden door 55 uur per week te werken.
Vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten: “Dit geval is typerend voor de manier waarop schoonmaakbedrijven met hun werknemers omspringen. Ze vinden het prima dat mensen veel uren maken. Maar Ramazan ontslaan ze. Zonder er rekening mee te houden dat het werken van deze uren een bittere noodzaak voor hem is. In dit geval speelt bovendien nog extra mee dat Ramazan hierover naar buiten treedt. Wie zijn mond opentrekt wordt op straat gezet. Dat vinden wij oneerlijk.”
Vanmiddag gingen enkele tientallen schoonmakers naar het EW-kantoor op Schiphol. Vakbondsleider Judy Lock eiste dat de situatie van Gökçe wordt rechtgezet. Een woordvoerder van EW weigerde op de zaak in te gaan, omdat het zou gaan om een ‘privézaak’. Meyer zei dat de protesten door zullen gaan tot de zaak is opgelost.
Achteraf benaderden twee agenten een groep schoonmakers. “Gaan jullie actievoeren of zijn jullie net klaar? Want we hebben een melding gekregen dat er iets aan de hand is.”
Op 25 september wordt een tentoonstelling van de foto’s uit Onzeker Bestaan geopend bij de HTIB in Amsterdam. Dit artikel verscheen eerder op Nieuws uit Amsterdam

Geen opmerkingen: