maandag 17 mei 2010

Werken en leren voor een duurzaam Amsterdam

Op 28 mei in het vakbondscafé.

( bij HTIB, 1e Weteringplantsoen 2c, 1017 SJ te Amsterdam; 20.00 tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur)

'Biedt de economische crisis kansen voor duurzaamheid, werkgelegenheid, opleidingen en stages? Kan er een nieuw convenant komen tussen woningcorporaties, institutionele beleggers, beheerders, installateurs, huurders en gemeente voor bestaande bouw en nieuwbouw?' Zulke vragen zijn een half jaar geleden aan de orde geweest in het vakbondscafé van november 2009. en bij een deel van de aanwezigen, ook nog daarna in onderling contact. Hoe staat het er nu mee? Hoe kunnen we de alinea's lezen over Duurzaamheid in het programakkoord van het nieuw aantredende college van burgemeester en wethouders in Amsterdam? Wat kan en moet er gebeuren vanuit de vakbond en zijn vertegenwoordigers?
In het vakbondscafé van 28 mei aanstaande willen we inventariseren, waarom en om wie het nu eigenlijk gaat en wat er nu echt zou moeten gebeuren. Dat willen we op die avond ook graag van u horen. Wat zijn uw gedachten en plannen op dit terrein?
We hebben gevraagd aan Isabelle Sternheim, directeur EPA (Bureau EnergieBesparingCentrum), een aantal wezenlijke punten op een rijtje te zetten. Dat heeft ze als volgt gedaan: 'Samen werken en leren aan een duurzaam Amsterdam: Deze frase kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden en kent verschillende aspecten en uitdagingen.
Samen werken en leren met als doel duurzaamheid: Het belangrijkste doel voor de gemeente Amsterdam is om in 2015 een CO2 neutrale organisatie te zijn en daarmee niet meer bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Op zich een ambitieus plan waarvoor nog heel wat werk verzet moet worden.
Werkgelegenheid en scholingstrajecten binnen duurzaamheid: Duurzaamheid brengt ook een hele hoop nieuwe werkgelegenheidsmogelijkheden met zich mee. Zo ontstaan er nieuwe beroepsgroepen zoals bijv de Epa-adviseurs. Duurzame installaties moeten geïnstalleerd worden en onderhouden. Huizen worden geïsoleerd en objecten duurzaam verbouwd. Hier liggen kansen voor de werkgelegenheid en nieuwe scholingsmogelijkheden.
Duurzaamheid binnen werk- en leertrajecten: Duurzaamheid zegt niet alleen iets over milieu en omgeving maar hoe kunnen mensen ook daadwerkelijk duurzaam aan een baan worden geholpen? Vaak komen mensen die nu in reïntegratietrajecten zitten weer terug bij de uitkeringsinstanties.
Duurzaamheid als uitgangspunt: Bovenstaande aspecten kunnen samen aan bod komen wanneer Duurzaamheid niet alleen als doel wordt benaderd maar als beginpunt gehanteerd wordt. Vanuit duurzaamheid denken heeft zijn invloed op alle facetten van het leven en de maatschappij. Duurzaamheid wordt dan synoniem aan begrippen als o.a. zorgvuldigheid, aandacht, geduld, medemenselijkheid, inlevingsvermogen, het nemen van verantwoordelijkheid etc. Dit vereist wel instemming van de betrokken partijen om vanuit hetzelfde gezichtspunt te willen vertrekken en de bereidheid om te investeren in communicatie, samenwerking en uitwisseling. Bomen hebben de ingebouwde wijsheid om niet tot in de hemel te willen groeien, zei de econoom Goudzwaard'
Op 28 mei zal Isabelle samen met Hans Brugman, directeur Stichting Collusie, suggesties doen hoe we in Amsterdam handen en voeten kunnen geven aan een en ander. Gespreksleider Onno van der Vlerk zal hen daarbij ondervragen, van 20.00 tot 20.30.In dat half uur zijn informatieve vragen vanuit de zaal welkom, op zo'n manier, dat we om 20.30 een duidelijk beeld hebben van hun voorstellen. Na een pauze van tien minuten zal Onno van 20.40 tot 21.10 aan de aanwezigen in de zaal vragen om inhoudelijke reacties en suggesties. Na wederom tien minuten pauze gaan we van 21.10 tot 21.40 inventariseren welk draagvlak er is voor welke concrete aanpak en wie daaraan kan en wil bijdragen en wie er verder bij betrokken moeten worden om te bereiken dat we een half jaar later, in het vakbondscafé van 26 november, kunnen constateren dat er inderdaad spijkers met koppen geslagen zijn en verder geslagen zullen worden in beleid en uitvoering van 'Samen werken en leren voor een duurzaam Amsterdam!'
Daarover worden van 21.40 tot de formele sluiting om 22.00, conclusies getrokken en afspraken gemaakt, deels voor wie wil en kan ook nog aan de bar, van 22.00 tot 23.00 uur.

Geen opmerkingen: