vrijdag 3 juli 2009

Staking bij Cargill

Medewerkers van verschillende vestigingen van Cargill leggen vanaf vrijdag 3 juli het werk neer als gevolg van de vastgelopen cao-onderhandelingen.
De staking begon in de Rotterdamse vestiging. Collegae uit Amsterdam sluiten zich aan. De Rotterdamse vestiging wil nu ook maandag 6 juli het werk neerleggen.
FNV Bondgenoten vindt de staking een logisch vervolg op de vastgelopen onderhandelingen. Vakbondsbestuurder Erik de Vries: "Dit is een logische reactie van de mensen op het laatste eindbod van de Cargill-directie. Er is weer een hele dag onderhandeld, maar we zijn geen steek opgeschoten. We laten ons niet in de maling nemen, Cargill draait miljarden winst. Het heeft geen enkel inhoudelijk argument voor haar minimale bod. Als de directie niet op deze acties reageert, zullen vestigingen voor onbepaalde tijd in staking gaan."
Volgens de Vries weigert Cargill werkgaranties in Nederland te geven: "Cargill doet bij de cao-onderhandelingen een beroep op het onlangs gesloten Sociaal Akkoord. Dat zegt dat er werkgelegenheidsgaranties geboden moeten worden in ruil voor loonmatiging. Cargill weigert pertinent te garanderen dat er in Nederland niet nog meer ontslagen zullen vallen, maar maakt wél aanspraak op de loonmatiging uit dat akkoord. Onacceptabel. Mensen accepteren het nu eenmaal niet om eerst gekort, en daarna alsnog ontslagen te worden."
De voedingsmiddelengigant, met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom en Sas van Gent, kwam onlangs in het nieuws doordat zij aankondigde 80 van de 320 functies in Bergen op Zoom te willen schrappen.
Bron: FNV Bondgenoten

Geen opmerkingen: