vrijdag 10 juli 2009

Actie tegen bezuiniging AOW

[UPDATE - verslag hier] - FNV-voorzitter Agnes Jongerius is te gast in de bijzondere, eenmalige zomerquiz Doen of Niet Doen op 13 juli 2009 op het Buikslotermeerplein in Amsterdam. Zo wordt op ludieke en toegankelijke wijze duidelijk waarom de verhoging van de AOW-leeftijd geen oplossing is voor de crisis. De verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is niet onvermijdelijk. Het is een onnodige en oneerlijke bezuiniging die vooral de lage inkomens treft. Dat is de boodschap van FNV Bouw tijdens deze actie. Onder het genot van snacks, drankjes en muziek nodigt FNV Bouw het marktpubliek en de bouwvakkers van de nabijgelegen bouwterreinen uit advies te geven. John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw, is uiteraard ook aanwezig. Hij staat Agnes Jongerius met raad en daad bij tijdens het spelen van deze zomerquiz. Beiden zullen na afloop het woord richten tot de aanwezige winkeliers, het winkelend publiek en het bouwend personeel.
Dat de AOW-discussie leeft onder de leden en sympathisanten van FNV Bouw blijkt wel uit het feit dat inmiddels ruim 3.000 mensen hebben gereageerd op de AOW-poll op de website van FNV Bouw. Bovendien kwamen ruim 1000 respondenten desgevraagd met alternatieven om de benodigde bezuinigingen toch rond te krijgen. De overgrote meerderheid van de respondenten gaat uit van het uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Een inkomensafhankelijke zorgpremie en kinderbijslag, fiscalisering van de AOW en beperking van de hypotheekrenteaftrek voor miljonairs zijn de meest voorkomende voorstellen. In oktober presenteren de sociale partners een SER-advies met alternatieven.
“Er zijn inmiddels legio onderzoeken waaruit blijkt dat Nederlanders niet willen dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd. Daarbij is het volstrekt onnodig. Het kabinet moet €4 miljard bezuinigen en daar zijn vele, vele alternatieven voor. De zwaarste lasten moeten op de sterkste schouders terecht komen.” Dat zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Inmiddels is ook uit onderzoek van Maurice de Hond gebleken dat 68% van de Nederlanders tegen verhoging van de AOW-leeftijd is. FNV Bouw blijft zich dan ook sterk maken tegen deze ordinaire bezuiniging. John Kerstens (foto): “Het is onnodig en bovendien oneerlijk. Bouwvakkers beginnen al heel vroeg met werken en verrichten daarna hun hele leven zwaar lichamelijk werk. Het is al voor hen een hele opgave de pensioenleeftijd van 65 gezond en fit te bereiken. Mensen moeten daarna de tijd krijgen van hun welverdiende pensioen te genieten.”
Bron: FNV Bouw

1 opmerking:

RFP zei

Verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is volgens de Algemene Rekenkamer helemaal niet nodig, mits de huidige AOW-premie volledig ten behoeve van de AOW-gerechtigden komt. Door een (bewust?)foute verdeelsleutel verdwijnt een deel van de opgebrachte AOW-premie naar o.a. de heffingskorting en andere kortingen. Het is zelfs zo dat de AOW-premie verlaagd kan worden van de huidige 17,9% naar 13,2% (gegevens 2007). Zie het artikel op www.geachtebelastinginspecteur.nl/AOW-premie-bedrog.html. De werkende burger betaald middels zijn AOW-premie zijn eigen heffingskorting !