zaterdag 16 mei 2009

Gemeente omarmt keurmerk FNV Kiem

Kunstenaars die exposeren in een gebouw van de gemeente Amsterdam krijgen soms een vergoeding, maar vaak moeten ze het doen met de eer. Op aandringen van Anne Graumans (PvdA) komt er nu een uniforme regeling die voldoet aan de normen van kunstenaarsvakbond FNV Kiem.
“In gesprekken met kunstenaars blijkt dat het er maar van afhangt wat een kunstenaar als vergoeding ontvangt als hij of zij een expositie in een gebouw van de gemeente inricht,” laat Graumans per mail weten. “Meestal wordt wel de opening / receptie en het verzenden van de uitnodiging betaald. Soms koopt een stadsdeel een kunstwerk aan en ziet men dat als vergoeding. In de Stopera krijgen kunstenaars geen vergoeding als ze in de openbare hal exposeren”.
Naar aanleiding van een debat tijdens het FNV Kunstweekend in november 2008 vroeg Graumans aan wethouder Carolien Gehrels hoe het in Amsterdam zit met de betaling van zogenaamd hang- en stageld. “Uit haar (schriftelijke) antwoorden bleek dat het een ratjetoe is aan verschillende regelingen. Vaak is er niets geregeld en doen kunstenaars het voor de ‘eer’. In de raadscommissie van 14 mei heb ik bepleit een stadsbrede regeling te maken voor overheidsgebouwen die voldoet aan het FNV keurmerk. De andere partijen steunden dit en de wethouder gaat het nu regelen.”
De overheid wil dat kunstenaars minder afhankelijk worden van subsidies, stelt FNV Kiem, maar dat is moeilijk zolang ze niet betaald worden voor het werk dat ze tentoonstellen. “De eer en een goed cv zijn de beloning. Maar de kunstenaar kan met eer en een goed cv zijn boodschappen niet betalen.”
De vakbond heeft een keurmerk ontwikkeld voor instellingen die kunstenaars naar behoren betalen. Graumans stelt dat Amsterdam de eerste gemeente kan worden die dit keurmerk omarmt en dat honderden kunstenaars hiervan kunnen profiteren. De nieuwe regeling moet gelden voor alle overheidsinstellingen in Amsterdam, inclusief de stadsdelen.
Foto: PvdA. Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op Nieuws uit Amsterdam

Geen opmerkingen: