woensdag 8 april 2009

Overwinning voor schoonmakers Schiphol

Schoonmakers op Schiphol hebben gisteren een glorieuze overwinning behaald. Na ruim 3 maanden actievoeren, 4 historische stakingsdagen en 2 overwinningen in de rechtzaal zijn de Schoonmaakbazen overstag gegaan.
De schoonmakers startten in december 2008 met hun campagne Schoon Genoeg. Zij wilden een fatsoenlijke reiskostenvergoeding, werkzekerheid en een respectvolle behandeling. De schoonmakers vergaarden brede maatschappelijke steun. Van Tweede Kamerleden tot activisten, van Frank de Boer tot rapper Appa, van Agnes Jongerius tot Schiphol-collega's. Ze voerden samen tientallen acties.
"Dat we een echte vakbond hebben opgebouwd, is ónze grootste en belangrijkste overwinning!" zegt een euforische schoonmaakster Judy Lock. Ze vervolgt: "Niet langer denken dat lid zijn van de vakbond voldoende is. niks ervan: een meerderheid van je collega's organiseren en in actie komen! Dan komen de afspraken vroeg of laat vanzelf. Ik ben super blij!"
In de afgelopen tijd gebeurde er veel. Schoonmakers staakten, bezochten hun bazen, spraken Schiphol en KLM aan en kwamen uitgebreid in het nieuws. Veel schoonmakers van Schiphol kwamen het eerst in hun leven in opstand. "Het heeft ons voor ons leven sterker gemaakt. Het fundament dat we opgebouwd hebben, neemt niemand ons af!"
Dinsdag 7 april kwam uiteindelijk de doorbraak. Er werd een afspraak gemaakt over een reiskostenvergoeding voor alle schoonmakers van Schiphol (inclusief uitzendkrachten). Tot dusverre hadden schoonmakers geen recht op een reiskostenvergoeding voor de eerste 60 kilometer per dag. Per 1 juli ontvangen schoonmakers 9 cent per kilometer, vanaf 1 januari 2010 10 cent en per 1 januari 2011 11 cent.
Verder ontvangen de schoonmakers van luchthaven Schiphol 50 euro netto éénmalig. Ook dwongen de Schiphol-stakers af dat ALLE schoonmakers (inclusief de Schiphol-schoonmakers) in Nederland 0,5% van het bruto-jaarinkomen als éénmalige uitkering ontvangen. Alle schoonmakers krijgen de zekerheid om op Schiphol te kunnen blijven werken met behoud van oude rechten.
Eerder werd reeds afgesproken dat de pauzeruimten voor schoonmakers gefatsoeneerd worden en dat er vakbondsfaciliteiten zullen worden gecreeërd.
Bron/foto: FNV Bondgenoten

Geen opmerkingen: