vrijdag 28 november 2008

Ombudsman start column over uitkeringen en WMO

Vanaf komende maand gaat de Gemeentelijke Ombudsman een vaste bijdrage leveren aan MUG Magazine. In de rubriek zal hij de lezers van het blad informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden die de gemeentelijke regels kunnen bieden. Vorige maand nog vierde het blad zijn twintigjarig bestaan.
MUG wordt verspreid binnen Amsterdam en Amstelveen en kent een oplage van 30.000 exemplaren. Het blad richt zich op mensen die rond moeten komen van een minimum inkomen.
In de column gaat de ombudsman advies geven over hoe om te gaan met lokale belastingen, schuldhulpinstellingen en stopgezette uitkeringen. Het gaat echter niet alleen om aan financiƫn gerelateerde zaken, ook aanvragen voor Wmo-voorzieningen krijgen de aandacht.
Onderwerpen voor de columns worden gekozen op basis van zaken die in het verleden zijn binnengekomen bij het front-office van de ombudsman. De vragen en adviezen uit die situaties dienen als basismateriaal voor de berichten.
In de eerste column is uitgelegd hoe een enkele klacht over het automatisch stopzetten van uitkeringen meehielp aan een notitie, die met politieke steun leidde tot een verandering van beleid bij DWI. Uitkeringen worden niet langer automatisch door een computer geblokkeerd, er zal altijd menselijk ingrijpen nodig zijn. Voorkomen kan worden dat beslissingen onterecht genomen worden of onproportioneel uitpakken.
De ombudsman sluit de column daarom af met een voor de hand liggend advies: “Bellen met de ombudsman kan altijd”.
Bron: Ombudsman

Geen opmerkingen: