vrijdag 25 juni 2010

Amsterdam wil minimumloon opschorten

Amsterdam heeft zich aangemeld om mee te werken aan een proef waarbij werknemers met een beperking onder het wettelijk minimumloon worden betaald. Dit meldt de SP op haar website. De partij gaat samen met de vakbond actievoeren tegen de proef.
Het ministerie van SZW wil werkgevers de mogelijkheid geven om een lager loon te betalen aan werknemers met een indicatie voor de sociale werkvoorziening. Ze krijgen dan een aanvulling van de gemeente, maar verdienen nog altijd minder dan het minimumloon, laat staan het cao-loon. Volgens SZW is dit gunstig voor hun kansen op de arbeidsmarkt.
Maureen van der Pligt (SP, foto) is het hier niet mee eens: “Door aan deze proef mee te doen, ontneemt de gemeente kwetsbare mensen het recht op een menswaardig bestaan.” Wethouder AndrĂ©e van Es (GroenLinks) zou hebben gezegd dat Amsterdam met tegenzin aan de proef meedoet, maar Van der Pligt noemt dit ‘onzin’. Ze wijst erop dat deelname vrijwillig is en vindt dat Amsterdam er niet mee zou moeten werken aan de proef.
Dit artikel verscheen eerder op Nieuws uit Amsterdam

dinsdag 15 juni 2010

Schoonmakers vieren Schoonmakersdag met actie bij HSBC

De Nederlandse schoonmakers wonnen recentelijk de langste staking sinds 1933. Over de hele wereld vieren schoonmakers, beveiligers en ander servicepersoneel elk jaar op 15 juni International Justice for Janitors Day. Dat doen zij met een protest bij een groot bedrijf dat wereldwijd slecht omgaat met de rechten van 'janitors'. De Nederlandse schoonmakers dragen bij aan de internationale actiedag met een protest bij de internationale bank HSBC in Amsterdam. Zij zullen vandaag vanaf 15.30 uur hun actie starten.
HSBC weigert tot dusverre een 'global agreement' af te spreken met internationale vakbonden. Via zo'n wereldwijde afspraak erkent HSBC enkele algemene fatsoensnormen voor omgang met schoonmakers, beveiligers en andere dienstverlenenden over de hele wereld. De schoonmakers willen dat HSBC de geldende cao's toepast, overleg te voeren met vakbonden en intimidatie en bedreiging van collega's uit te zullen bannen. HSBC heeft tot nog toe alle overleg over zo'n global agreement afgewezen.
International Justice Day is ontstaan nadat een vreedzaam protest van schoonmakers in Los Angeles op 15 juni 1990 op bloeddige wijze werd neergeslagen door de politie. Sindsdien voeren duizenden schoonmakers, beveiligers en anderen op 15 juni over de hele wereld actie voor respect en waardering.

dinsdag 1 juni 2010

Actie tegen jeugdwerkloosheid

Vandaag lanceert FNV Jong in Amsterdam een campagne tegen jeugdwerkloosheid, onder het motto 'hoe lang moet ik nog zitten'.
De werkloosheid in Nederland raakt veel jongeren. Momenteel zitten maar liefst 121.000 jongeren ongewild thuis op de bank zonder werk of studie. De werkloosheid onder deze groep is twee keer zo groot als onder de rest van de beroepsbevolking.
De FNV heeft zich de afgelopen tijd hard gemaakt voor een scherpere aanpak van de jeugdwerkloosheid. Mede door het plan ‘Help jongeren de crisis door’ van FNV Jong heeft het kabinet vorig jaar 250 miljoen euro uitgetrokken om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Toch loopt het aantal werkloze jongeren nog steeds op.