vrijdag 25 december 2009

Ook werkenden naar voedselbank

De afgelopen 10 jaar en vooral de laatste tijd valt het op dat er ook steeds meer mensen met een baan naar de voedselbank komen, zegt Regina Mac-Nack van de christelijke voedselbank in Zuidoost tegen Buurtleven. “Vroeger waren dat alleen mensen met een uitkering. Nu zie je veel mensen die te weinig verdienen, omdat hun vaste lasten omhoog gaan maar hun inkomen niet. Waardoor ze geen geld voor eten overhouden."
“Door de crisis zie je ook veel mensen die hun baan kwijt zijn of waarvan hun bedrijf failliet is gegaan. Ooit succesvol, nu straat arm”.

zaterdag 12 december 2009

Politici ‘barricades op’ voor schoonmakers

Schoonmakers gaan actievoeren voor fatsoenlijk loon en opleidingsmogelijkheden en tegen werkdruk en intimidatie. Ze krijgen steun van diverse Amsterdamse politici, waaronder stadsdeelvoorzitters Fatima Elatik en Ahmed Marcouch (PvdA) en Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Patricia Linhard (PvdA). “We steunen jullie niet alleen vandaag, maar ook bij acties in de toekomst. Zonodig gaan we de barricades op,” aldus Elatik.
Vakbond FNV Bondgenoten organiseerde vanmiddag in de raadszaal van de Stopera het eerste Schoonmakersparlement, waar een voorzitter werd gekozen en de inzet voor de onderhandelingen werd bepaald. De CAO-onderhandelingen liepen eerder deze week vast nadat werkgevers de lonen wilden bevriezen vanwege de crisis.
Schoonmaker Judy Lock voerde aan dat de verhoudingen in de schoonmaaksector vooral worden bepaald door de opdrachtgevers. Bedrijven als ING, ABN Amro en Reed Elsevier geven hoog op van hun beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Ze zeggen allemaal heel sociaal en duurzaam te zijn.”
Tegelijk proberen ze de schoonmaak zo goedkoop mogelijk in te kopen. De schoonmaakbedrijven wentelen de bezuinigingen weer af op de schoonmakers, die met een steeds hogere werkdruk worden geconfronteerd, ten koste van de kwaliteit. “Ons vak wordt kapotgemaakt,” aldus Lock.
De vakbond heeft tientallen opdrachtgevers gevraagd om de schoonmakers te steunen. Tot nog toe heeft alleen de Vrije Universiteit gereageerd. “Ze hebben hun mond vol van respect, maar als er iets respectloos is, dan is het om niet eens te reageren,” aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer.
Verschillende politici bleken zelf als schoonmaker te hebben gewerkt, net als hun ouders. Ook columnist Hassnae Bouazza, die het parlement voorzat, heeft tijdens haar studietijd schoongemaakt in het Hilton Hotel, al hield ze dat maar tien dagen vol.
De schoonmakers kregen niet alleen steun van politici, maar ook van migrantenorganisaties als DIDF en HTIB, van de georganiseerde domestic workers en van schoonmakers bij het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, die aangesloten zijn bij zorgvakbond ABVAKABO FNV.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Nieuws uit Amsterdam. Zie ook het Witboek over de schoonmaaksector dat FNV Bondgenoten vanmiddag presenteerde. Meer foto’s hier

donderdag 10 december 2009

Schoonmakers nemen heft in eigen handen

Het cao-overleg in de schoonmaak is vastgelopen. FNV Bondgenoten, de Vakbond van Schoonmakers, wil op volle kracht vooruit, zodat iedere schoonmaker Nederlands spreekt, een vakopleiding heeft afgerond, een beter loon krijgt en een fatsoenlijke reiskostenvergoeding.
De schoonmaakbedrijven zijn verwikkeld in een onmogelijke concurrentiestrijd. Hun prijzen dalen, terwijl hun beloftes aan klanten groeien. Ze kunnen niet aan hun afspraken voldoen. De schoonmakers en hun families zijn de dupe van die trend.
FNV Bondgenoten wil die negatieve spiraal doorbreken. Daarom organiseert de vakbond zaterdag 12 december het Schoonmakersparlement, waar zo'n honderd schoonmakers uit het hele land een boekje opendoen over de praktijken in deze sector en een oordeel vellen over de vastgelopen onderhandelingen.
Na vijf onderhandelingsronden zijn vakbonden en schoonmaakbedrijven elkaar niet genaderd. De schoonmaakbedrijven pleiten voor de nullijn en willen alleen intenties voor de toekomst uitspreken.
Het schoonmakersparlement presenteert een witboek met de titel `Schoon genoeg, op naar een betere toekomst voor de schoonmaaksector'. Voor een publiek van politici en maatschappelijke organisaties zullen de schoonmakers aantonen wat de gevolgen zijn van de onmogelijke toestand in de schoonmaaksector. Zij zullen eveneens voorstellen doen voor een betere toekomst.
"Opdrachtgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en de bedrijven houden hun winsten op peil door de schoonmaker uit te persen", zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten. "De sector presenteerde zich ooit als professioneel en deskundig. Daar is weinig van over. Afgesproken rechten worden met voeten getreden, opleidingen niet uitgevoerd, de werkdruk is vaak onmogelijk hoog en de kwaliteit laag. Dat is slecht voor iedereen. En dus nemen de schoonmakers het heft in handen."
Schoonmaker Judy Lock vult aan: "Wij vragen niet veel van de bedrijven en de opdrachtgevers. Gewoon, dat we ons werk goed kunnen doen en onze gezinnen kunnen onderhouden!"

zondag 6 december 2009

Ondersteuning werkzoekenden ‘moeizaam’

De ondersteuning van werkzoekenden verloopt moeizaam, concludeert de Ombudsman in een onderzoek waarvoor 70 interviews zijn afgenomen van met klanten, klantmanagers van DWI en trajectbegeleiders van re-integratiebedrijven. Werkzoekenden krijgen vaak niet de ondersteuning die ze nodig hebben en de communicatie laat te wensen over. Via Bijstandsbond.