woensdag 28 oktober 2009

Personeel IJsterk gaat actievoeren voor banen

Leden van ABVAKABO FNV die werkzaam zijn bij welzijnsstichting IJsterk gaan actievoeren voor behoud van hun banen. Zo dadelijk komt het actiecomité voor het eerst bij elkaar, meldt bondsbestuurder Ben Hoogendam op Twitter.
Veel werknemers dreigen hun baan te verliezen als gevolg van financiële problemen bij de stichting, die werkzaam is in de stadsdelen Centrum en Westerpark. Het is onterecht dat de problemen geheel worden afgewenteld op het personeel, aldus Hoogendam.



maandag 26 oktober 2009

ABVAKABO FNV mikt op doorstart welzijnsorganisatie IJsterk

ABVAKABO FNV roept de Amsterdamse stadsdelen Centrum en Westerpark op geld beschikbaar te stellen voor een doorstart van IJsterk. De welzijnsorganisatie heeft vandaag surseance van betaling aangevraagd, omdat zij niet langer kan voldoen aan de financiële verplichtingen. De bond roept de stadsdelen op verantwoordelijkheid te nemen voor het behoud van het welzijnswerk en de werkgelegenheid.
De dreigende ondergang van de welzijnstak van IJsterk is voor het grootste deel het gevolg van een falend topmanagement. De Raad van Bestuur is er niet in geslaagd om tot een goede fusie te komen en heeft IJsterk opgezadeld met een wankele en te logge structuur. In bedrijfsmatig, maar ook in sociaal opzicht, was het amateuristisch georganiseerd. Daarom wil ABVAKABO FNV een onafhankelijk onderzoek naar de werkelijke oorzaken van de problemen bij IJsterk. Ben Hoogendam, vakbondsbestuurder ABVAKABO FNV: “Het welzijnswerk in Amsterdam staat zwaar onder druk en we zijn bang dat soortgelijke situaties zich de komende tijd vaker voor gaan doen.”
ABVAKABO FNV heeft met de OR van IJsterk de afgelopen maanden druk uitgeoefend op het huidige interimmangement en de nog zittende Raad van Toezicht om tot een duidelijke verbetering te komen. Bij een doorstart gaat de vakbond uit van een fors verlies van arbeidsplaatsen, met herplaatsing van werk naar werk elders, en het totaal herontwerpen van de organisatiestructuur. Het plan daarvoor ligt inmiddels klaar en het sociaal plan is akkoord. De bal ligt bij de stadsdelen.
De bond zal dinsdag in een ledenraadpleging met de werknemers van IJsterk bespreken wat de volgende stappen gaan zijn. Acties voor het behoud van werkgelegenheid en voor het behoud van goed welzijnswerk worden daarbij niet uitgesloten.

vrijdag 23 oktober 2009

FNV stuurt verkiezingsmanifest aan raadsleden

Op 3 maart 2010 vinden er in de meeste gemeenten gemeenteraadsverkiezingen plaats. FNV Lokaal Amsterdam stuurt daarom raadsleden het verkiezingsmanifest ‘Denk aan de toekomst’ toe.
Het verkiezingsmanifest is aan de ene kant een handreiking aan politieke partijen ten behoeve van hun lokale verkiezingsprogramma’s, en aan de andere kant is het ook een weergave van de standpunten die de FNV en de vertegenwoordigers daarvan hanteren in landelijke, regionale en lokale discussies.
In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen heeft FNV Lokaal Amsterdam drie activiteiten georganiseerd.
Ten eerste heeft FNV Lokaal Amsterdam eind maart een bliksemenquête in de Bijlmer georganiseerd. Aan bewoners werd gevraagd wat de gemeente moet doen op het gebied van werk en inkomen. Ook werd gevraagd wat de gemeente moet doen om de gevolgen van de crisis op te vangen. De belangrijkste prioriteiten voor Amsterdam zijn: goed onderwijs, scholing voor mensen die hun baan verliezen door de crisis en het bestrijden van discriminatie.
Ten tweede heeft FNV Lokaal Amsterdam in oktober een fototentoonstelling “Onzeker Bestaan” met een debat georganiseerd met de Turkse arbeidersvereniging (HTIB) over de problematiek aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Er wordt aan de onderkant van de arbeidsmarkt veel met flexcontracten gewerkt. FNV Lokaal Amsterdam is voorstander van duurzame contracten met een fatsoenlijk loon en fulltime werk.
Ten derde, elke twee jaar onderzoekt de FNV het sociaal beleid van gemeenten met behulp van de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg (LMWIZ). Uit de editie van 2008 komt een relatief positief beeld naar voren voor Amsterdam. De stad geeft relatief veel geld uit aan minimabeleid en doet ook goed haar best om te zorgen dat het geld terechtkomt bij de mensen voor wie het bestemd is. Amsterdam slaagt er beter in om ook ouderen en werkende armen te bereiken, onder meer door ze op te sporen via bestandskoppelingen.
De inspanningen om mensen duurzaam aan het werk te helpen zijn minder succesvol. Zevenendertig procent van de mensen die de bijstand verlaten moet binnen een jaar weer aankloppen bij de sociale dienst. Het landelijke gemiddelde is 22%. FNV Lokaal Amsterdam pleit ervoor dat de gemeente in haar contracten met re-integratiebedrijven opneemt dat ze pas volledig worden uitbetaald, nadat vastgesteld is dat een werkzoekende al minstens een jaar werk heeft.
FNV Lokaal Amsterdam vindt verder dat de gemeente onderzoek moet doen naar wat er gebeurt met mensen die zich af laten schrikken door de strengere aanpak in de bijstand. Uit onderzoek in andere steden blijkt dat veel afhakers werk vinden of weer naar school gaan, maar dat er ook een aantal in de criminaliteit terechtkomen of schulden opbouwen.
Tenslotte pleit FNV Lokaal Amsterdam voor effectieve activiteiten om de opkomst te verhogen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2010.
Het verkiezingsmanifest Denk aan de toekomst, de uitslag van de bliksemenquête, de notitie Hoe zorg je dat mensen gaan stemmen en waarom is dit belangrijk en andere achtergrondinformatie vindt u op de verkiezingspagina van de FNV:

maandag 19 oktober 2009

Werken aan armoede

Vooruitlopend op het Europese Jaar van de Armoedebestrijding en Sociale Uitsluiting 2010 organiseren Humanitas en vakcentrale FNV op 27 november 2009 een werkconferentie over WERKEN AAN ARMOEDE.
De conferentie vindt plaats in de Boekmanzaal van het Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam.Meer informatie: www.werkenaanarmoede.nl

zaterdag 17 oktober 2009

Lokale PvdA peilt mening over AOW

De 5.000 leden van de Amsterdamse PvdA krijgen de gelegenheid om hun visie te geven op de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar, zo meldt de partij op haar website. De komende twee weken zullen de leden per mail, post en langs andere wegen worden benaderd om hun mening te geven. De uitkomsten zullen worden besproken op een algemene ledenvergadering. De meningspeiling is bedoeld om tot een Amsterdams standpunt te komen dat als belangrijk signaal aan het landelijk partijbestuur zal worden meegegeven, aldus voorzitter Michiel Geuzinge.
Landelijk fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei gisteren dat een enquête zou hebben uitgewezen dat een meerderheid van de PvdA-raadsleden het AOW-voorstel van de coalitie steunt. Wel verwacht ze een ‘terugslag’ in de peilingen.
Afbeelding: actie op de Nieuwmarkt, foto Barend van der Wal

woensdag 7 oktober 2009

Schoonmakers voeren AOW-actie bij PvdA-hoofdkantoor

Zo'n 50 Amsterdamse schoonmakers voeren woensdagmiddag een actie voor behoud van de AOW op 65 bij het landelijke partijbureau van de Pvda in Amsterdam. De schoonmakers wijzen de PvdA op haar verkiezingsbelofte: geen aantasting van de AOW. Behalve honderden steunbetuigingen van schoonmakers uit Amsterdam en Rotterdam bieden de schoonmakers de PvdA 'Brood en Rozen' aan. Judy Lock, Schiphol-schoonmaakster: "De rozen staan voor het respect na jaren werken en het brood voor het fatsoenlijke niveau van de AOW met 65!".
"Het is aan de PvdA om de roos die staat voor respect voor schoonmakers niet te laten verwelken!" vervolgt Lock. Zij en collega-schoonmakers uit gebouwen aan de Zuid-as, Sloterdijk, Centraal Station en Schiphol zoeken de landelijke partijtop van de PvdA op aan het kantoor aan de Herengracht in Amsterdam. "Omdat het voor onze families en collega's onacceptabel is om niet met 65 met een fatsoenlijke AOW én een onaangetast pensioen te kunnen gaan. Na tientallen jaren de zooi van anderen opruimen hebben we dat verdiend! Dan is de koek op! En wij hopen nog altijd dat de PvdA onze zijde kiest!"
De schoonmakers hebben schoon genoeg van het leggen van de rekening van de crisis bij de 'echte hardwerkende Nederlanders'. Om de PvdA de goede keuze te kunnen laten maken, overladen zij de sociaal-democraten met 'bonussen': Brood, Rozen en honderden steunbetuigingen van schoonmakers voor de aow met 65.
Bron: FNV Bondgenoten

maandag 5 oktober 2009

Woensdag AOW-actie op de Nieuwmarkt

ABVAKABO FNV organiseert op 7 oktober 2009 een manifestatie vanaf 12.00 op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Sprekers zullen zijn Peter Gortzak (FNV) en Edith Snoey (ABVAKABO FNV).
De FNV heeft het kabinet en de Tweede Kamer middels een brief laten weten dat de FNV-bonden overgaan tot AOW-protestacties op 7 oktober 2009. Deze acties hebben ten doel vakbondsleden en overige werknemers te informeren en hen te mobiliseren in het protest tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.
Het kabinet wil bezuinigen op de AOW. In hun plan gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar, blijft de AOW achter bij de gemiddelde loonstijging en wordt er fors gekort op de aanvullende pensioenopbouw.
Deze ingrepen zijn onnodig en oneerlijk, vooral voor mensen met een lager of middeninkomen en mensen met een lang arbeidsverleden. Het kan ook anders, eerlijker en socialer. De FNV maakt hier werk van. Het kabinet heeft intussen ons ultimatum gekregen over onze acties.
Bron: ABVAKABO FNV

vrijdag 2 oktober 2009

Kort geding tegen staking GVB

Het GVB spant een kort geding aan om te voorkomen dat er woensdag tijdens de ochtendspits een werkonderbreking wordt gehouden, meldt actieadvocaat Els Seebregts van de ABVAKABO FNV op Twitter. Vakbonden bereiden een actiedag voor tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.
Volgens vakbonden zullen vooral mensen met lage inkomens de dupe worden van dit plan. Ze hebben een alternatief plan gepresenteerd waarin de AOW-leeftijd flexibel wordt, maar dit plan werd afgelopen woensdag door werkgeversorganisaties verworpen.
In het hele land houden vakbonden komende woensdag 65-minuten acties, waaronder een actie op de Nieuwmarkt in Amsterdam.
Via Oskar van Rijswijk. Dit bericht verscheen eerder op Nieuws uit Amsterdam