donderdag 30 april 2009

Bijeenkomst aanpak doorstroom ID'ers Amsterdam

ABVAKABO FNV organiseert in samenwerking met de gemeente Amsterdam, op
11 mei een bijeenkomst om te komen tot een structurele doorstroom van ID-medewerkers in Amsterdam. De bond nodigt alle betrokken partijen uit om samen te praten over ervaringen, successen en hindernissen.
Sinds 1 januari 2009 is de Amsterdamse subsidieregeling voor In- en Doorstroombanen (ID-banen) aangepast. Vanaf nu wordt jaarlijks 10 procent van de subsidie voor werkgevers gekort, tenzij zij per jaar 10 procent van de ID-medewerkers in dienst nemen. De gemeente Amsterdam wil daarmee de doorstroom van ID-werknemers in de stad aanmoedigen. Partijen die betrokken zijn bij de doorstroom, zijn de Dienst Werk en Inkomen (DWI), uitvoeringsorgaan Pantar, de werkgevers en natuurlijk de ID-werknemers zelf. Dit proces verloopt nog niet zonder horten en stoten. ABVAKABO FNV verwacht dat een aanpak waarbij alle partijen structureel samenwerken tot betere resultaten leidt.
Tijdens de bijeenkomst wordt besproken op welke wijze alle partijen kunnen samen werken om ID-werknemers beter te ondersteunen om, op korte of langere termijn, door te stromen naar duurzaam regulier werk.
De bijeenkomst op 11 mei begint om 17.00 uur in de Damzaal van De Industrieele Groote Club, Dam 27 te Amsterdam. Vanaf 19.00 uur is er een informele afsluiting met een hapje en een drankje.

maandag 27 april 2009

Bond wil afspraken over bonussen ING

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de marktsector, wil graag dat ING een ander beloningsbeleid gaat voeren en de topsalarissen in de cao onderbrengt.
FNV Bondgenoten voorzitter Henk van der Kolk overhandigt morgen, samen met kaderleden, een brief aan directeur HR ING Nederland waarin hij dat bepleit.
De bond biedt in de brief onder andere zijn hulp en expertise aan bij het ontwikkelen van een rechtvaardig beloningsbeleid, dat op een groot maatschappelijk en intern draagvlak kan rekenen.
Uitgangspunt daarbij is ‘Factor 20’: de top in een bedrijf verdient niet meer dan twintig keer het salaris van de minst verdienende werknemer in dat bedrijf, inclusief bonussen.
Bonussen, zo vindt FNV Bondgenoten, mogen maximaal 50% van het vaste salaris bedragen en alleen bij heldere en toetsbare doelstellingen uitgekeerd worden.
Henk van der Kolk: “Het beloningssysteem moet transparant en begrijpelijk zijn, ook de prestatiecriteria. Voor de top geldt dat ze niet alleen over aandeelhouderswaarde mogen gaan, maar ook sociaal beleid en duurzaamheid moeten meewegen.”
De brief is een reactie op uitlatingen van ING bestuursvoorzitter Hommes enkele weken geleden, dat hij bereid zou zijn met de vakbonden te spreken over het beloningsbeleid binnen ING.
Voor ING zou de Factor 20-norm neerkomen op een salaris van ongeveer 700.000 euro voor de top. Andere bedrijven zitten daar vaak onder. De norm is afgeleid van het salaris van de president directeur van de Nederlandse Bank Nout Wellink, die ongeveer 400.000 euro verdient, ruim twintig keer het minimumsalaris.
FNV Bondgenoten introduceerde de Factor 20-norm in maart, en wil daarover dit jaar bij een aantal cao onderhandelingen afspraken maken.
Naast het aanbieden van de brief zal ook speciale FNV Bondgenoten zonnebrandcrème factor 20 worden overhandigd aan ING, een crème die beschermt tegen ‘over-de-top salarissen’.
FNV Bondgenoten wacht op een concrete uitnodiging van ING.

zaterdag 25 april 2009

ABVAKABO FNV investeert in werkgelegenheid GVB-medewerkers

De bonden hebben samen met GVB (Gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam) de eerste cao afgesloten in het kader van het nieuwe sociaal akkoord. ABVAKABO FNV investeert met de nieuwe cao in werkgelegenheid voor de medewerkers bij GVB. Het behoud van banen weegt in deze cao zwaarder dan het verhogen van het salaris.

Toch krijgen de medewerkers een structurele salarisverhoging van 2,25% per 1 januari 2009 en 0,5% verhoging van de eindejaarsuitkering. Ook krijgen de medewerkers hun reiskosten volledig vergoed en een collectieve aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering op kosten van de werkgever. De nieuw afgesloten cao loopt van 1 januari 2009 tot 1 januari 2010.

Concrete afspraken die de bonden met GVB maakten in het licht van het sociaal plan zijn:
  • GVB doet een substantiële investering in het creëren van stageplaatsen voor jongeren.
  • Er komen arbeidsplaatsen voor arbeidsgehandicapten
  • Gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers van andere werkgevers krijgen mogelijk een passende functie.
  • Samen met de (V)MBO-instellingen in de regio Amsterdam gaat GVB studie en werkervaringsplaatsen combineren. Daarbij gaat het om opleidingen gericht op techniek en sociale veiligheid.
Bron: ABVAKABO FNV

Schakel ZZP'er in bij begeleiding stagiair

In de aanloop naar zijn 'werkgelegenheidstop' op 23 april heeft FNV Zelfstandigen Bouw een oproep gedaan aan wethouder Ossel van Amsterdam. FNV ZBo vraagt hem zzp'ers een plek te geven in de begeleiding van stagiairs. Door de kredietcrisis dreigt het gevaar dat leerlingen door gebrek aan praktijk geen diploma kunnen behalen. FNV ZBo wil zo'n 'verloren generatie' voorkómen en breekt tegelijkertijd een lans voor zzp'ers die door de kredietcrisis getroffen worden: die kunnen als leermeester hun inkomen aanvullen met maatschappelijk zinvol werk.

In een brief aan wethouder Freek Ossel zet voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw de voordelen van zijn stageplan op een rij. "Leerlingen krijgen van doorgewinterde vakmensen begeleiding op het werk, zodat ze de kneepjes van het vak leren en normaal hun opleiding kunnen vervolgen en hun diploma halen", aldus de brief. En verder: "De Nederlandse economie bereidt zich ondanks de kredietcrisis voor op een toekomst waarin vakmensen dringend nodig zullen zijn." Uiteraard heeft voor zzp'ers deze constructie ook grote voordelen: kampen ze met leegloop, dan krijgen zij er "een opdrachtgever bij, zodat ze minder snel het risico lopen hun status van zelfstandige bij de Belastingdienst te verliezen."

Bron: FNV ZBo

dinsdag 14 april 2009

ZZP telt mee

Op 23 april vindt in Amsterdam de Arbeidsmarkttop plaats. Zoek bij Google naar Amsterdamse Arbeidsmarkttop en je vindt onder andere: ‘Op deze 1e Amsterdamse Arbeidsmarkttop zullen werkgevers, beroepsonderwijs, maatschappelijke organisaties en gemeente afspraken gaan maken over gezamenlijke stappen, initiatieven en maatregelen om de gevolgen van de crisis aan te pakken. Maatregelen voor nu, voor morgen, en voor de lange termijn. Samen werken we ons uit de crisis. Dat is niet voor niets het motto voor deze 1e Amsterdamse Arbeidsmarkttop.’

De bovengenoemde afspraken hebben natuurlijk van alles te maken met wat er internationaal en nationaal aan de hand is, in de economie en op de arbeidsmarkt.
Landelijk houdt de FNV op het ogenblik een referendum onder zijn leden. In haar begeleidende brief schrijft voorzitter Agnes Jongerius: ‘Ook voor zzp’ers zijn onze afspraken van groot belang’.

"Wie zijn die zzp'ers? Wat kenmerkt hen? Wat onderscheidt hen? Waar zitten nu en straks de uitdagingen, knelpunten en kansen?".
Die vragen zal Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, stellen en beantwoorden, samen met de andere aanwezigen, onder wie Jeanne Hoogers, zelfstandig ondernemer, die namens de FNV bestuurslid is van de Kamer van Koophandel Amsterdam.
Daarbij zal zeker ook aan de orde komen wat op 27 maart besproken is in het Vakbondsthemacafé: ‘Amsterdam straks zonder werk? Wat doen gemeente en vakbond daaraan?’, waarin ook Linde en Jeanne het woord voerden, naast onder anderen wethouder Freek Ossel.
Toen waren ook punten aan de orde die op 24 april genoemd zullen worden door voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw. Hij komt de plannen van zijn organisatie toelichten voor het inhuren van zzp' ers als leermeester van stagiairs en voor een scholingsfonds voor zzp' ers.

Als gespreksleider zal Onno van der Vlerk erop toezien dat er aan het eind van de avond concrete plannen en afspraken komen, die inhoud geven aan: ZZP TELT MEE, nu en straks!

Vakbondsthemacafé: elke laatste vrijdagavond van de maand (niet in juli, niet in december).
Vaste plaats: HTIB, 1e Weteringplantsoen 2c, 1017 SJ, Amsterdam.
Inloop vanaf 19:30 uur; start discussie 20:00 uur; einde 22:00 uur; napraten tot uiterlijk 23:00 uur.

Voor aanvang, in de pauze en na afloop is er aan de bar ruime gelegenheid tot verder kennismaken, bijpraten, informatie en opinie uitwisselen en afspraken maken.
Het Vakbondsthemacafé is een initiatief van verschillende personen en organisaties, waaronder FNV Bondgenoten, PvdA-afdeling Amsterdam en de Vakbondshistorische Vereniging.
Deelname aan het debat is gratis.

De themacafés kennen korte stellingnamen van sprekers die uit de verschillende relevante sectoren komen. De sprekers zijn geselecteerd op hun kennis van het onderwerp maar vooral ook op de invloed die zij vanuit hun eigen positie kunnen uitoefenen. Daarmee krijgt de discussie een probleemoplossend karakter.
Het resultaat hangt niet alleen af van de sprekers maar vooral ook van de inbreng van alle deelnemers aan het Vakbondsthemacafé!

Tentoonstelling werkende armen

Honderdduizenden werknemers sprokkelen onder vaak belabberde omstandigheden een karig inkomen bij elkaar. Je hoort ze nauwelijks, maar als je ze vraagt naar hun grootste wens is het antwoord: waardering, een beetje respect, een menselijke behandeling.

Schrijver Will Tinnemans en fotograaf Chris de Bode maakten 19 portretten van werknemers in onder meer de schoonmaak, glastuinbouw, postbezorging en zorg. Geef de mensen om wie het gaat een gezicht, in woord en beeld, luidde het verzoek van de FNV. Dat deden ze.
De boekpresentatie is van 16.00 tot 17.00 uur, met medewerking van werknemers die in Onzeker bestaan voorkomen.
Schrijver Will Tinnemans zal een gesprek leiden met ABVAKABO FNV-voorzitter Edith Snoey en Henk van der Kolk, voorzitter FNV
Bondgenoten. FNV-voorzitter Agnes Jongerius spreekt en overhandigt de eerste exemplaren aan personen uit het boek.

Om 17.15 uur opent Henk van der Kolk de tentoonstelling.
De presentatie wordt afgesloten met een borrel van 17.15 tot 18.30 uur.
Partners en kinderen zijn welkom!

Aanmelden is noodzakelijk! Bij: joke.kats@vc.fnv.nl, tel. 020 58 16 529

We hopen u op 11 mei te kunnen begroeten,
Ans Pelzer, Projectleider FNV Vakcentrale.

Onzeker bestaan, Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt, uitgeverij Nieuw Amsterdam, 160 pagina’s, ISBN 978 90 468 0584 8, winkelprijs € 14,95

Presentatie van het boek en de tentoonstelling Onzeker bestaan: Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt, maandag 11 mei 2009 in de Beurs van Berlage, Damrak 277 Amsterdam, aanvang 15.30 uur.
De Beurs is vanaf het Centraal Station Amsterdam in vijf minuten lopend te bereiken.

woensdag 8 april 2009

Overwinning voor schoonmakers Schiphol

Schoonmakers op Schiphol hebben gisteren een glorieuze overwinning behaald. Na ruim 3 maanden actievoeren, 4 historische stakingsdagen en 2 overwinningen in de rechtzaal zijn de Schoonmaakbazen overstag gegaan.
De schoonmakers startten in december 2008 met hun campagne Schoon Genoeg. Zij wilden een fatsoenlijke reiskostenvergoeding, werkzekerheid en een respectvolle behandeling. De schoonmakers vergaarden brede maatschappelijke steun. Van Tweede Kamerleden tot activisten, van Frank de Boer tot rapper Appa, van Agnes Jongerius tot Schiphol-collega's. Ze voerden samen tientallen acties.
"Dat we een echte vakbond hebben opgebouwd, is ónze grootste en belangrijkste overwinning!" zegt een euforische schoonmaakster Judy Lock. Ze vervolgt: "Niet langer denken dat lid zijn van de vakbond voldoende is. niks ervan: een meerderheid van je collega's organiseren en in actie komen! Dan komen de afspraken vroeg of laat vanzelf. Ik ben super blij!"
In de afgelopen tijd gebeurde er veel. Schoonmakers staakten, bezochten hun bazen, spraken Schiphol en KLM aan en kwamen uitgebreid in het nieuws. Veel schoonmakers van Schiphol kwamen het eerst in hun leven in opstand. "Het heeft ons voor ons leven sterker gemaakt. Het fundament dat we opgebouwd hebben, neemt niemand ons af!"
Dinsdag 7 april kwam uiteindelijk de doorbraak. Er werd een afspraak gemaakt over een reiskostenvergoeding voor alle schoonmakers van Schiphol (inclusief uitzendkrachten). Tot dusverre hadden schoonmakers geen recht op een reiskostenvergoeding voor de eerste 60 kilometer per dag. Per 1 juli ontvangen schoonmakers 9 cent per kilometer, vanaf 1 januari 2010 10 cent en per 1 januari 2011 11 cent.
Verder ontvangen de schoonmakers van luchthaven Schiphol 50 euro netto éénmalig. Ook dwongen de Schiphol-stakers af dat ALLE schoonmakers (inclusief de Schiphol-schoonmakers) in Nederland 0,5% van het bruto-jaarinkomen als éénmalige uitkering ontvangen. Alle schoonmakers krijgen de zekerheid om op Schiphol te kunnen blijven werken met behoud van oude rechten.
Eerder werd reeds afgesproken dat de pauzeruimten voor schoonmakers gefatsoeneerd worden en dat er vakbondsfaciliteiten zullen worden gecreeërd.
Bron/foto: FNV Bondgenoten

maandag 6 april 2009

Mobiele PicknickTafel

Kunst, sociaal debat en eten - dat zijn zo’n beetje de ingrediënten van de Mobiele PicknickTafel, een initiatief van Moving Arts Project en de Bijstandsbond. Foto’s van de eerste activiteit zijn hier te vinden. Dinsdag 7 april is men vanaf 16.00 uur te vinden op het Waterlooplein, waar stadsdeelwethouder Codrington in debat gaat met aanwezigen over armoede.

Debat over verarming

17 april 2009 debat georganiseerd door de Alliantie voor een Rechtvaardig Amsterdam (ARA) over de verarming in de hoofdstad en wat ertegen te doen valt.

Aanvang 19.30 uur. Mansveltschool, Bos en Lommer bij Admiraal de Ruyterweg, Karel Doormanstraat 125. Tramlijnen 12 en 14. Halte Karel Doormanstraat.

Forumdebat met

  • Rutger Koopmans (een van de schrijvers van het rapport ‘Weg uit de armoede’.
  • Piet van der Lende (Alliantie voor een Rechtvaardig Amsterdam (ARA)
  • Rutger Groot Wassink (FNV)
  • Hans Krikke (Discussieleider van de avond, Diakonie van de PKN in Amsterdam)
Het rapport 'Weg uit de Armoede' is geschreven door een commissie in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het rapport zal het uitgangspunt vormen voor het beleid van de gemeente in de toekomst.

Downloaden en lezen van het rapport is hier mogelijk.

De commissie komt met vijf voorstellen:
1. Stel armoede duurzaam bestrijden als doel en benoem het gewenste resultaat. Reductie van armoede met 50% in een beperkt aantal jaren.
2. Ontwikkel trajecten gebaseerd op een tweezijdig sociaal contract.
3. Ontwikkel een Amsterdams offensief tegen armoede. Door een maatschappelijke coalitie aan te gaan met betrokken maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven kan gezamenlijk de strijd tegen armoede worden aangebonden.
4. Reorganiseer de schuldhulpverlening.
5. Het is nodig de huidige regelingen in het kader van het armoedebeleid te ontschotten. Door het geheel van voorzieningen en regelingen in het kader van het huidige armoedebeleid waar mogelijk open te breken wordt de mogelijkheid gecreëerd om maatwerk te realiseren. Dat vraagt ook om een investering vanuit andere middelen, bijv. uit het WWB-Werkbudget, waar het activiteiten op het terrein van re-integratie en sociale activering betreft.

Tijdens de discussie zullen we bespreken wat we van de voorstellen vinden. Behalve Rutger Koopmans zullen ook enkele andere schrijvers van het rapport aanwezig zijn.

Schoonmakers winnen kort geding

Voor de 2e keer hebben schoonmakers hun kort geding gewonnen. Eerder versloegen zij de schoonmaakbazen en stond de rechter hun staking toe. Zaterdagavond trok opdrachtgever Schiphol aan het kortste eind.
"De rechter heeft korte metten gemaakt met de eisen van Schiphol we hadden niet anders verwacht", reageert FNV Bondgenoten-bestuurder Ron Meyer. "Ludieke acties, 2 stakingsdagen, 2 glansrijke overwinningen in de rechtzaal. Wij weten niet wat er nu nog meer moet gebeuren voordat de Schiphol Group de schoonmaakbedrijven dwingt met een beter bod te komen." De derde stakingsdag gaat maandag om 06.00 uur van start, hoewel de bond hoopt dat er voor die tijd een beter bod van de werkgevers komt.
De rechter wees alle vorderingen van Schiphol af. Hij sprak in zijn vonnis bovendien uit dat alle beschuldigingen van zogenaamde excessen tijdens de staking 'niet aannemelijk aan de stakers toegedicht kan worden'.
"Zijn we van die flauwekul ook af. Als alle vorderingen én de poging stakers zwart te maken in de beeldvorming van tafel geveegd worden, dan kun je spreken van een glansrijke overwinning. Wij wachten op een nieuw en serieus bod." aldus Meyer.
Bron: FNV Bondgenoten. Zie ook: Actieshirt Schiphol nieuwe must-have?

donderdag 2 april 2009

Crisisontbijt op Schiphol

De werknemers van Menzies World Cargo (hierna: Menzies) organiseren donderdag 2 april om 9 uur een Engels crisisontbijtje tegen de plannen van de directie. De directie wil de economische crisis te lijf door de werknemers minstens 20 procent van hun arbeidsvoorwaarden te laten inleveren. Daarnaast wil Menzies mensen ontslaan zonder een sociaal plan met FNV Bondgenoten af te sluiten. Om 10 uur vervolgen de onderhandelingen over een nieuwe cao bij Menzies.
Marjolein Dubbelaar, bestuurder FNV Bondgenoten: “ De Engelse moeder wil dat Menzies opnieuw winst gaat maken voor de aandeelhouders, en dat moet blijkbaar over de ruggen van de werknemers bereikt. Een lekker Engels ontbijtje zit er voor de werknemers in Nederland straks niet meer in, het zal crisis zijn wat de pot schaft bij de mensen thuis.”
Menzies wil voorts collectief ontslag en een sociaal plan vermijden door telkens per drie maanden negentien mensen te ontslaan. Dubbelaar: “Hier zijn geen woorden voor! Het is schandalig dat Menzies op deze manier werknemers op straat wil zetten. Het bedrijf heeft letterlijk geen cent over voor haar werknemers.“
De leden van FNV Bondgenoten vinden de houding van de directie onacceptabel en leggen zich er niet bij neer. Met de actie van donderdagochtend hopen de werknemers dat de directie alsnog haar sociale gezicht toont en afziet van haar plannen.
Bij Menzies werken ongeveer 450 werknemers.
Bron: FNV Bondgenoten