maandag 30 maart 2009

Rechter staat unieke staking Schiphol-schoonmakers alsnog toe

Oproep: kom dinsdag om 13.00 naar Schiphol Plaza om de schoonmakers te steunen!

Dinsdag zullen 500 Schiphol-schoonmakers voor het eerst in de geschiedenis in staking gaan. De schoonmaakbedrijven sleepten de vakbond van schoonmakers vorige week met een kort geding voor de rechter. De rechter stuurde de kemphanen terug naar de onderhandelingstafel. Er kwam echter geen oplossing en daarom deed de rechter vandaag alsnog uitspraak over de staking. De staking mag vanaf dinsdag doorgang vinden. "Nu kan alleen een fatsoenlijke oplossing ons nog stoppen", aldus schoonmaakster Judy Lock.

Schoonmakers op Schiphol voeren al drie maanden actie onder het mom 'Schoon Genoeg'. Ze willen werkzekerheid, een reiskostenvergoeding en een respectvolle behandeling. Ze voerden al diverse acties, kregen steun van Tweede Kamerleden en van bekende Nederlanders als Agnes Jongerius en Frank de Boer.

De schoonmakers zullen vanaf dinsdagochtend het werk neerleggen. Zij hebben van meet af aan Schiphol medeverantwoordelijk gehouden voor de ontstane situatie. Zo gingen ze tot drie maal toe op bezoek bij de Schiphol-directeur. "De schoonmaakbedrijven zeggen wel te willen, maar niet te kunnen en Schiphol blijft de kop in het zand houden. Over onze ruggen wordt er gepingpongd. Als je rotzooi wil, kun je 'm krijgen", zegt Lock. "Wij vragen niet om exorbitante bonussen of allerlei luxe. Wij willen onze families kunnen onderhouden. We hebben ons járen koest gehouden. Dát is nu definitief voorbij!"

De schoonmakers onderbraken 2 weken geleden een uur het werk. Toen puilden afvalbakken reeds uit en verdween de glans op de vloeren en toiletten van Schiphol.

vrijdag 27 maart 2009

Jonge vakbondsleden bieden 'jonge yuppen' meet & greet



Jonge leden van FNV Bondgenoten roepen de jongerenorganisaties van D'66, VVD en GroenLinks op om de wereld van de 'hardwerkende jongere' te betreden. Zij nodigen de organisaties uit voor een meet & greet met de 'gewone mensen op de werkvloer'.
Afgelopen week riepen de jongerenorganisaties van D’66, VVD en Groen Links jonge vakbondsleden op om hun vakbondslidmaatschap op te zeggen. Zij vinden dat doorwerken tot 67 een goede maatregel is. Maar de jonge vakbondsleden vinden dat er schaamteloos wordt gelogen. “Door te suggereren dat verhoging van de AOW-leeftijd goed is voor jongeren, houden ze de jeugd in Nederland voor de gek. Het zijn juist de jongeren van nu die bij de verhoging van de AOW-leeftijd langer moeten doorwerken,” aldus Willem Dekker (25) organiser in de schoonmaak op Schiphol.
Ron Meyer (27), bestuurder FNV Bondgenoten: "Ik ben benieuwd hoe de jongerenorganisaties denken over het ontslagrecht. Of over de uitbuiting van jonge schoonmakers op Schiphol. Deze ‘jonge yuppen’ hebben gewoon niets met de sociale verworvenheden en de situatie van gewone mensen in dit land. Laat ze kappen met hun elitaire borrelpraat en dat gewoon eerlijk zeggen, in plaats van een generatieconflict te verzinnen!"
De jonge vakbondsleden namen de proef op de som. Zij sloten zich aan bij de JoVD en vroegen telefonisch om advies bij een arbeidsconflict. “In het gesprek dat te beluisteren is op Youtube [zie boven], wordt ook duidelijk dat 'hardwerkende jongeren' niets te verwachten hebben van deze jongerenorganisaties. Ze blazen hard van de toren, maar hebben gewone mensen niets te bieden“, aldus Meyer.
De 'jonge yuppen' worden uitgenodigd om de schoonmakers op Schiphol te ontmoeten en met hen te spreken over het verhogen van de AOW-leeftijd. De schoonmakers voerden de afgelopen maanden onder het motto Schoon Genoeg actie voor betere arbeidsomstandigheden. Ook de sociale partners zijn welkom voor deze meet & greet.

woensdag 25 maart 2009

FNV Lokaal houdt bliksemenquête

Aanstaande zaterdag gaan vrijwilligers van de FNV in Amsterdam Zuidoost vanaf 11.00 uur de straat op om de mening van bewoners te vragen, mede met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. De enquête wordt tegelijkertijd in tientallen steden gehouden.
Aan bewoners wordt gevraagd wat de gemeente moet doen op het gebied van werk en inkomen. Ook zal worden gevraagd wat de gemeente moet doen om de gevolgen van de crisis op te vangen.
De FNV zal vervolgens de politieke partijen benaderen met het verzoek rekening te houden met de uitkomsten van de enquête als ze de verkiezingsprogramma’s opstellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

Rechter: bod schoonmaakbedrijven onvoldoende

De Rechtbank Utrecht heeft vannacht zes schoonmaakbedrijven opgeroepen om voor maandag 12.00 uur met een beter bod te komen voor de schoonmakers die werkzaam zijn op Schiphol, meldt Ron Meyer van FNV Bondgenoten. In afwachting van het nieuwe bod hebben de schoonmakers hun voorgenomen staking uitgesteld.
De schoonmakers voeren al maandenlang actie voor vast werk, reiskostenvergoedingen en respect. Vandaag zouden zeshonderd van de duizend schoonmakers op Schiphol in staking gaan.
De schoonmaakbedrijven zijn naar de rechter gestapt om de staking te laten verbieden. Zij vinden dat de schoonmakers geen betere arbeidsvoorwaarden mogen eisen omdat dat slecht zou zijn voor de ‘veerkracht’ van de schoonmaakbedrijven tijdens de economische crisis. Ook stellen ze dat ze zelf wel voor de belangen van de schoonmakers opkomen in de onderhandelingen met Schiphol.
Schoonmaakster Judy Lock reageerde eerder op de houding van de schoonmaakbedrijven en Schiphol: “Wij vragen geen belachelijke bonussen. Wij vragen weinig: respect, waardering en een vergoeding om onze gezinnen te kunnen onderhouden. En zelfs dat is Schiphol en de schoonmaakbedrijven te veel. Eens kijken wat er gebeurt als er helemaal niet schoongemaakt wordt. Misschien dat we dan wél serieus genomen worden”.
Foto: Gonca Akyar

maandag 23 maart 2009

Weg uit de Armoede

In het kader van vervolg activiteiten van Alliantie voor een Rechtvaardig Amsterdam, wordt 25 maart een plenaire vergadering van ARA gehouden. Tijdens deze vergadering willen we het rapport 'Weg uit de Armoede' van de commissie Koopmans bespreken. Deze commissie is ingesteld door wethouder Ossel om adviezen te geven over de bestrijding van verarming in Amsterdam.

Datum: 25 maart 2009.
Tijd: 19.30 uur.
Plaats: Eerste Helmersstraat 106 in Amsterdam.

donderdag 19 maart 2009

Vakbondscafé: Amsterdam straks zonder werk?

‘Amsterdammers doen allang wat Donner wil: omscholen’, luidde een kop in dagblad Het Parool op 14 maart.
In het daaronder staande artikel komt onder anderen aan het woord:
Jan Boerma, districtsmanager UWV Groot Amsterdam en belast met de uitvoering van het mobiliteitscentrum Amsterdam;
Hij is een van de sprekers in het vakbondsthemacafé op vrijdagavond 27 maart in de zaal van HTIB, 1e Weteringplantsoen 2c, 1017 SJ, Amsterdam.
Tot de sprekers behoren ook: Jesse Bos, lid gemeenteraad, PvdA; Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen; Rutger Groot Wassink, beleidsmedewerker FNV Jong/ Lokaal Beleid; Jeanne Hoogers, zelfstandige, namens FNV bestuurslid Kamer van Koophandel Amsterdam; Martin van Klinken, bedrijfsadviseur mobiliteitscentrum regionale coördinatie; Freek Ossel, wethouder Amsterdam; Maureen van der Pligt, lid gemeenteraad, SP; Ahmed Sajid, projectcoördinator FNV Lokaal; Emre Ünver, lid gemeenteraad, PvdA; Wilna Wind, federatiebestuur FNV en landelijk cao-coördinator.
Ze gaan geen lange betogen houden, maar worden door gespreksleider/spreekstalmeester Onno van der Vlerk (en door elkaar en door andere aanwezigen, ook door u, eveneens in de pauze en na afloop aan de bar), ondervraagd en aangesproken over wat de gemeente Amsterdam en de vakbond kunnen, moeten en gaan doen om te voorkomen dat de economische crisis in Amsterdam grote blijvende schade aanricht.
Voor deze avond zijn hoofdpunten daarbij: werk, opleiding en begeleiding daartoe, maar ook zorg en voorzieningen voor hen die niet of niet voor honderd procent kunnen werken. Afspraken over maatregelen tegen armoede en isolement horen daar eveneens bij.
Amsterdam kan en wil zich niet onttrekken aan wat er op internationaal en nationaal terrein gebeurt, maar we blijven onze eigen verantwoordelijkheid houden en er wordt ook van allerlei door centrale overheid en landelijke organisaties gedelegeerd aan regionale en lokale besluitvorming en uitvoering.
Wat gaat er aan beleid en uitvoering op bovengenoemde terreinen in Amsterdam worden besloten en uitgevoerd? Wie besluit, wie voert uit, wie legt verantwoording af aan wie, onder andere in de informele sfeer van de vakbondsthemacafés op de laatste vrijdag van de maand (niet in juli, niet in december)?
Het vakbondsthemacafé is een initiatief van verschillende personen en organisaties, waaronder FNV Bondgenoten, PvdA-afdeling Amsterdam en de Vakbondshistorische Vereniging. Deelname aan het debat is gratis.
Inloop vanaf 19:30 uur . Debat van 20:00 tot 22:00 uur, onderbroken door een pauze.
Napraten tot uiterlijk 23:00 uur.
Contactpersoon: Jan Bakker (werkgroep Vakbondsthemacafé) 020 – 675.16.64, jaba@janbakkerlanguages.nl)

N.B. : op vrijdag 24 april staan in het Vakbondsthemacafé de Zelfstandigen Zonder Personeel (de zzp’ers) centraal. Zelfde plaats, zelfde tijd. Nader bericht volgt.

vrijdag 6 maart 2009

Schiphol censureert schoonmakers

De vakbondsfilm met kritische Schiphol-schoonmakers, waar de schoonmakers zendtijd voor hebben ingekocht, mag niet meer worden vertoond van de Schiphol directie. De schoonmakers voeren sinds kort actie met hun campagne “Schoon Genoeg” en hadden voor twee dagen zendtijd ingekocht op het grote scherm buiten de aankomsthal. Na één dag is de film echter al van het scherm gehaald.

Judy Lock, schoonmaker op Schiphol en één van de sprekers in de film: "Het was fantastisch om ons zelf op het grote scherm terug te zien. Eindelijk konden alle mensen horen waarom wij in actie komen. Steeds meer mensen steunen ons. Dat past blijkbaar niet in het straatje van Schiphol, maar wij laten ons natuurlijk niet de mond snoeren!".

“Tijdens en na de actie van vorige week op Schiphol-Plaza werden schoonmakers geïntimideerd vanwege deelname aan de actie. En nu dit! Ongelooflijk dat een bedrijf als Schiphol zo antivakbond is," aldus Ron Meyer, bestuurder FNV Bondgenoten.

Bron: FNV Bondgenoten